Επιστήμη Περιβάλλον

Δείτε σε animation πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, έχετε πέσει αρκετά έξω, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90-95% των ωκεανών παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο.

Ο ωκεανός είναι τόσο βαθύς που το πιο βαθύ σημείο του ωκεανού ξεπερνά το ύψος της πιο ψηλής κορυφής βουνού του κόσμου.

Στα 831 πόδια έχει καταγραφεί το ανθρώπινο ρεκόρ free-dive στην ιστορία όπου η πίεση του νερού είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της θάλασσας και αρκετή για να συνθλίψει τους περισσότερους ανθρώπινους πνεύμονες.

Στο βάθος των 3.280 ποδιών το ηλιακό φως δεν αγγίζει το νερό. Ακολουθεί η Midnight-Zone, όπου οι περισσότεροι υδρόβιοι οργανισμοί είναι τυφλοί. Εκεί η θερμοκρασία ίσα που ξεπερνάει το σημείο πήξεως του νερού εκτός από κάποια σημεία που βρίσκονται κοντά σε υπόγειες θερμές εστίες και μπορούν να αγγίξουν θερμοκρασίες ακόμη και 800F.

Στα 9.816 πόδια είναι το μέγιστο σημείο που μπορεί να κολυμπήσει μια φάλαινα (Cuvier beaked whale) και στα 12.500 πόδια βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού. Η πίεση του νερού σε αυτό το βάθος είναι 378 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της επιφάνειας της θάλασσας, όμως είναι ένα βάθος στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί.

Για να μάθετε τη συνέχεια δείτε το παρακάτω βίντεο:

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa