Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κρίσιμος ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε» (BINTEO)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ενημερώσει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έκανε παρέμβαση για την οικονομία και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό από το βήμα της Βουλής.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας με τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα μέτρα που πήραμε σαν χώρα μας έχουν φέρει σε μια πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με τις άλλες χώρες. Όπως είπε «Τα νέα μέτρα θέλουν ενότητα αλληλεγγύη και πειθαρχία» επισημαίνοντας την ίδια στιγμή το μεγάλο κόστος τους.

Ο κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι «Ο Απρίλιος ίσως αποδειχτεί κρίσιμος και καθοριστικός για το μέλλον. Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχεία, πάνω από όλα ενότητα και αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις. Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα». Ακόμα σημείωσε ότι «Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή. Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας». Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι κυρίως εθνική».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως χώρα λέγοντας ότι «Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ κ.α. Όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε». Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τον παγκόσμιο «πόλεμο» για την προμήθεια ιατρικού-προστατευτικού υλικού λέγοντας «κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό (…) Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες».

Για τα οικονομικά μέτρα στήριξης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Μέσα σε 30 ημέρες, ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης. Κύριο μέλημά μας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Σε άλλες χώρες οι ενισχύσεις ήταν ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι. Κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα. Παράλληλα μέχρι τις 10 Απριλίου μία παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής. Έτσι η κυβέρνηση τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους. Θα το πάρουν 108.000 γιατροί και νοσηλευτές και στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος, αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσουμε».

Ακόμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος, αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσουμε και πετύχαμε το προφανές, αυτό που διεκδικούσαν όλα τα άλλα κράτη, μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε κι εμείς στο νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις. Αύριο ανακοινώνεται από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ που ενσωματώνει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις μας».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Ευρώπη και σε ότι έχει να κάνει με την δημιουργία ενός ευρωομολόγου με το οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις συνέπειές τους. Συγκεκριμένα ο τόνισε ότι «Η Ελλάδα εισηγήθηκε μαζί με άλλες οκτώ χώρες την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης. Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχει ηθικό μέτρο. Η κρίση χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες και δεν το μετουσιώσουν σε καθημερινή πράξη. Είμαι οπαδός της συναίνεσης και της πολιτικής ωριμότητας και πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς και συγχαίρω τους πολλούς. Επιμένω να ασκώ σκληρή κριτική στους λιγοστούς. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa