Κοινωνία Σε πρώτο πλάνο

Δεκάδες συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα για τα φονικά όπλα κρότου

Με τη σύλληψη συνολικά 196 ατόμων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η κοινή αστυνομική «BOSPHORUS» για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου – αερίου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, με πρωτοβουλία της Europol στο πλαίσιο της δράσης EMPACT-Firearms, υπό το συντονισμό της Ρουμανίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιεί 275 έρευνες σε κατοικίες. Στόχος της επιχείρησης, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου και αερίου, που κατασκευάζονται στην Τουρκία και διακινούνται στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Η Europol παρείχε στις ελληνικές Αρχές της επαρκή πληροφοριακά στοιχεία τα οποία αξιοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση στοχευμένων έλεγχων με σκοπό τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομης κατοχής όπλων κρότου – αερίου, τα οποία αγοράστηκαν από εμπόρους όπλων στη Βουλγαρία.

Τα όπλα αυτά αξιοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω της δυνατότητας μετατροπής τους σε λειτουργικά πυροβόλα όπλα εκτόξευσης βλημάτων, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις, του χαμηλού κόστους αγοράς τους και της δυνατότητας χρησιμοποίησής τους για λόγους εκφοβισμού. Να σημειώσουμε, ότι η κατοχή και εμπορία όπλων κρότου, στη χώρα μας εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων (Ν. 2168/1993) ενώ δεν απαγορεύεται στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο των οργανωμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, διακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία 374 ημεδαπών αγοραστών όπλων κρότου, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας, του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Τέλος, στις αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(219) συνολικά όπλα κρότου, από τα οποία τα (5) είχαν υποστεί μετατροπή σε κανονικά πυροβόλα όπλα,

(60) πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων,

(8.481) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

(4) χειροβομβίδες,

(58) μαχαίρια – σουγιάδες-στιλέτα και (2) σπαθιά,

(3) σιγαστήρες πυροβόλων όπλων,

(23) γεμιστήρες πυροβόλων όπλων,

(11) φλογοκρύπτες πυροβόλων όπλων,

τμήμα κλείστρου πιστολιού, (2) πλαστικές χειρολαβές πιστολιών, κύλινδρος περιστρόφου,

(6) πτυσσόμενες ράβδοι,

(5) διόπτρες πυροβόλων όπλων,

(5) συσκευές εκκένωσης ηλεκτρισμού (taser),

(7) σπρέι εκτόξευσης χημικών ουσιών,

(3) συσκευές αναγόμωσης φυσιγγίων,

(3) σιδερογροθιές,

(250) φωτοβολίδες, (556) κροτίδες, (54) πυροτεχνήματα, (44) εξαρτήματα όπλων κρότου για εκτόξευση φωτοβολίδων,

(2) συσκευές λέιζερ,

βαλλίστρα,

ποσότητα πυρίτιδας,

μεταλλικά σφαιρίδια,

(234) αρχαία νομίσματα,

διάφορα αρχαία αντικείμενα (τμήμα μυροδοχείου, 1 πήλινη αγνίθα, αγγείο, 2 χάλκινα δαχτυλίδια, 3 αιχμές βελών, 10 χάλκινα θραύσματα, 2 τμήματα επιχρυσωμένων μπρούτζινων ελασμάτων, μολύβδινο έλασμα, μολύβδινο σφαιρίδιο, χάλκινο σφαιρίδιο, ημισφαιρικό κοίλο έλασμα, τμήμα χάνδρας από ήλεκτρο),

7 γρ. ηρωίνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και (5) καραμέλες κάνναβης.

όπλα όπλα όπλα όπλα όπλα

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER