Παρασκηνιακά

Δεν έχουν υπολογίσει την «καραμανλική» ανθεκτικότητα του Παυλόπουλου

Ένας και κύριος είναι ο λόγος των απανωτών επιθέσεων σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Γνωστά «κέντρα» επιθυμούν μανιωδώς να κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη η άποψη ότι είναι «λίγος» και «ανεπαρκής» ως Πρόεδρος, προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της επανεκλογής του, την άνοιξη του 2020. Δειλά-δειλά, μάλιστα, μάς λένε ότι, επειδή ουδέν κενό ακάλυπτο, έτσι και για την Προεδρική εκλογή έχουν κάνει τις επικοινωνιακές πρόβες τους για το Προεδρικό Μέγαρο Παπαδήμοι, Αλεβιζάτοι, Βενιζέλοι και τινές ακόμη του… σωρού.

Εν τέλει, περί απρέπειας και ασέβειας ο λόγος. Περί μικροπρέπειας και εσκεμμένης εθελοτύφλωσης, που ξεπερνάει κάθε όριο εθνικής και συνταγματικής ανοχής.

Γιατί η κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο συνιστά υπονόμευση, του χειρίστου είδους, της ίδιας της συνταγματικής τάξης, την οποία έχει διασφαλίσει με άψογο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του ο κ. Παυλόπουλος.

Και όχι μόνον. Ο Πρόεδρος δεν αρκείται να παρέχει μόνο εγγυήσεις τήρησης του Συντάγματος. Αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών περιστάσεων, με θαυμαστή επιδεξιότητα, που απορρέει από τη νομική υπερεπάρκειά του, δύναται να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα του τόπου.

Ο αντικειμενικός ιστορικός του μέλλοντος είναι βέβαιο ότι θα καταχωνιάσει στην καταφρόνια τους σημερινούς ιδιοτελείς επικριτές και πολέμιους του Προκόπη Παυλόπουλου. Διότι, πολύ απλά, θα του πιστώσει όσα σήμερα κάνουν πως αγνοούν ή διαστρεβλώνουν οι ύπουλοι εχθροί του, που δεν ορρωδούν ακόμη και μπροστά στην εθνική ανάγκη να περιφρουρηθεί το πολίτευμα. Αρκεί οι άφρονες να πετύχουν τους δόλιους, αποσταθεροποιητικούς στόχους τους.

Είναι ήδη καταγεγραμμένη ιστορικά η προειδοποίησή του ότι «δεν θα γίνει Πρόεδρος της δραχμής», όταν, μετά το δημοψήφισμα του 2015, είχαν φουντώσει οι διαρροές πως η κυβέρνηση θα αξιοποιούσε το αποτέλεσμά του για να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Ο κ. Παυλόπουλος είναι αυτός που τον Νοέμβρη του ’16, θαρραλέα και υπερήφανα, εξέθεσε λεπτομερώς και τεκμηριωμένα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τις ελληνικές θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Οι άσπονδοι φίλοι του δεν εκτίμησαν την παρρησία του Προέδρου, παρά τόνιζαν ότι κούρασε τον Ομπάμα. Τα ίδια έλεγαν κάποιους μήνες αργότερα, όταν υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τον έφερε –έγραφαν– σε άβολη θέση! Είναι να εξανίσταται κανείς. Δηλαδή, πώς θέλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Πειθήνιο όργανό τους και γονυπετή στους ισχυρούς της γης και στα «γεράκια» της διεθνούς διπλωματίας;

Ναι, έτσι τον θέλουν και το αποδεικνύουν ανελλιπώς, μετά και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας. Τους ενόχλησε σφόδρα το ανάστημα που όρθωσε ο Έλληνας Πρόεδρος στον γείτονα. Όταν του είπε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Οι ψοφοδεείς έσπευσαν να ερμηνεύσουν ότι «βγάζει γλώσσα» στον «σουλτάνο» και θα το πληρώσουμε. Ψοφοδεείς κατ’ εμάς. Αλλά, οι ίδιοι μάλλον… υπερηφανεύονται για το πρακτοριλίκι τους! Διόλου σύμπτωση, λοιπόν, ότι από τότε ένας ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας προσπαθεί να κατεδαφίσει το Προεδρικό ανάχωμα στα εθνικώς επιζήμια σχέδιά τους.

Ωστόσο, έχουν κάνει λάθος στους υπολογισμούς τους, γιατί το ένστικτο του λαού είναι συνταυτισμένο με τον θεματοφύλακα του Συντάγματος. Διαισθάνεται ο λαός ότι ο Παυλόπουλος προστατεύει παντοιοτρόπως την πατρίδα.

Από τα πεπραγμένα του. Από την υπερήφανη εκφορά των ελληνικών θέσεων μπροστά σε παγκόσμιους ηγέτες. Από την αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση του μπροστά στη Μέρκελ για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Από την κατηγορηματική προειδοποίηση στον Ερντογάν να μη διανοηθεί να παραφράσει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Από το γεγονός ότι έκαμψε την απροθυμία της κυβέρνησης και της «επέβαλε» να απαιτήσει από τους Σκοπιανούς να αλλάξουν το Σύνταγμά τους για να διασφαλισθεί το ergaomnes.

Κι ενώ αυτός είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ τιμά στο έπακρο το αξίωμά του, ενώ φοράει το παράσημο της στοχοποίησης από το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν θρασείς κι αχρείοι στον τόπο μας που του ζητούν να… παραιτηθεί! Για να μη θεωρηθεί –λέει– συνυπεύθυνος στο φερόμενο πραξικόπημα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΟVARTIS.

Εκτίθενται ανεπανόρθωτα, όταν αντιμετωπίζουν ευτελώς τον θεματοφύλακα της νομιμότητας. Και εδραιώνουν την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι είναι απύθμενο το μίσος των πολέμιων του Προέδρου της Δημοκρατίας, που πάντως –και ευτυχώς– ουδόλως κάμπτεται, παρά το μένος τους και την επιδίωξή τους να «τον βγάλουν από τη μέση».

Έχουν, προφανώς, λαθέψει στους υπολογισμούς τους. Ο Προκόπης Παυλόπουλος απαντά καθημερινά σε όλους με την άψογη θεσμική αφοσίωσή του και την ισχυρή και θαρραλέα παρεμβατικότητά του, που παραπέμπει στην υπεράσπιση των δικαίων και των ιερών και οσίων του τόπου.

Απαντά καθημερινά με την «καραμανλική» ανθεκτικότητα που κληρονόμησε από τον Εθνάρχη, γι’ αυτό και καταγράφεται στην εθνική συνείδηση ως άξιος επίγονός του.

του Γιώργου Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa