Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Δεν ήξεραν, δεν ήθελαν, δεν έμαθαν…

Εκατό ημέρες στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα την τελευταία τετραετία αρχίζει και αναπτύσσεται η συζήτηση που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Το γιατί δηλαδή «χάσαμε την εξουσία».

Πίσω όμως από το συμβάν της απώλειας της εξουσίας, έχουν δημιουργηθεί ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο παλεύει να γίνει ενιαίο κόμμα, τρεις νέες ιδεολογικές συνιστώσες. Η πρώτη είναι η θεσμική. Τη διατύπωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης όταν είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συζητηθούν τα αίτια της ήττας επειδή δεν έχει νόημα, ή τέλος πάντων είναι δύσκολα αυτά τα πράγματα. Φαίνεται ότι την ασπάζεται ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος έστειλε το όποιο συνέδριο για την ερχόμενη άνοιξη και άρχισε να κάνει περιοδείες, αρχής γενομένης από το «δημοκρατικό κάστρο», την Αχαΐα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στις εκλογές. Γενικά, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν πιστεύει ότι ο λαός τού γύρισε την πλάτη και έτσι θα πορεύεται μέχρι να το καταλάβει.

Η δεύτερη συνιστώσα είναι η «προεδρική». Την εξέφρασαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που πρωταγωνιστούν σε μια ακροβασία, λέγοντας ότι το κόμμα έχει αδιαμφισβήτητο ηγέτη και ότι το μόνο λάθος ήταν ότι είχαμε τον Γιάνη Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015. Όταν τους ρωτά κανείς όμως ποιος επέλεξε τον Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών, αρχίζουν να λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τα καλά και για τα κακά. Ξεχνούν βέβαια να πούμε ότι στα κακά είναι ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, ο εθνικός διχασμός με το δημοψήφισμα, τα capital controls, το Μάτι, η ΔΕΗ…

Η τρίτη συνιστώσα έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Είναι αυτή που εκφράζεται από τον Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι οποίοι τόλμησαν να διατυπώσουν αυτό που μεταξύ μας ξέραμε όλοι. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς ανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015. «Και τι θέλατε να λέγαμε; Ότι δεν είμαστε έτοιμοι;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης με το χαρακτηριστικό του ύφος. Μιλάμε για… συνέπεια και σοβαρότητα ανθρώπων που ήθελαν να κυβερνήσουν. Τι θα πει όμως να λέμε τώρα «ήμασταν ανέτοιμοι»; Ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας τον Φεβρουάριο του ’15, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, δήλωνε ότι «έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης» και πως «έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική»; Και ακόμη, ότι «το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ και αυτό είναι δέσμευση»; Οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 2015 είναι ένα μνημείο και αξίζει να ξαναδιαβαστούν. Αλλά και όσο περνούν οι μήνες και βλέποντας τη ρότα που έχουν πάρει όλες τους οι εσωτερικές ομάδες και όλα τους τα πολυποίκιλα ρεύματα, σε ένα απλό συμπέρασμα καταλήγει κανείς: Τα ίδια που έκαναν σκοπεύουν να κάνουν (και ως αντιπολίτευση σήμερα και ως κυβέρνηση αύριο αν ξαναβγούν) και με τους ίδιους σκοπεύουν να πορευτούν. Δεν αλλάζουν με τίποτε.

Απροετοίμαστοι και για αξιωματική αντιπολίτευση

Με τη συμπλήρωση εκατό ημερών εξουσίας της ΝΔ μπορεί κανείς να διαπιστώσει, πλην των άλλων, και τη μεγάλη διαφορά αυτής της κυβέρνησης από την προηγούμενη. Η οποία διαφορά δεν βρίσκεται στη σύγκριση μεταξύ δεδομένων, ικανοτήτων και αξιών. Αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα κρίνουμε αναλόγως. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται ότι «αυτοί εδώ» ξέρουν και θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα. Ενώ οι άλλοι και δεν ήξεραν και δεν ήθελαν.

Τούτοι εδώ είναι σίγουρα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, ενώ οι άλλοι πελαγοδρομούσαν εγκλωβισμένοι στην ιδεοληπτική τους ματαιοδοξία, θέλοντας να αλλάξουν έναν κόσμο, που δεν έμοιαζε με τον δικό τους και δεν ήθελε να αλλάξει με τους δικούς τους όρους. Άργησαν να το καταλάβουν. Τι σημασία έχει όμως, αφού, ακόμα και όταν το συνειδητοποίησαν, και πάλι συνέχισαν να μην αλλάζουν τις διαθέσεις τους.

Το πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπαρξιακό. Δεν είναι ότι έχασαν μετά από κάποια χρόνια την εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν με την απώλεια, την ήττα. Πώς να τη διαχειριστούν ως γεγονός. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε και για αξιωματική αντιπολίτευση είναι προετοιμασμένοι…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa