Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μάλλον είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ιουνίου. Μάλιστα, το Dow Jones Newswires, αναφέρει ότι οι αναλυτές της  Axia Venture Group στην Αθήνα εκτιμούν πως μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί το νωρίτερο τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στο Reuters, το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ δήλωσε πως η  Ελλάδα σημειώνει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να περάσει ορισμένα ακόμη εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας και το ΔΝΤ πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αναφέρει το πρακτορείο.

Μια τέτοια χρονική συγκυρία υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες από την ένταξή της στο QE, μια συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να εκτινάξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επισπεύσει την ανάκαμψη της χώρας.