Άρθρα Νίκος Νικολόπουλος

Δεν είναι λύση το πρόστιμο για το επίδομα των ενοικιαστών

Πρόστιμο 100 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα ενοικίου.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς σε επιστολή του προς την ΑΑΔΕ και τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας ότι πολλοί ενοικιαστές αξιώνουν από τους ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) τη σύνταξη και την υπογραφή αναδρομικών (από 1/1/2019) παρατάσεων των μισθωτικών συμβάσεων, προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα.

Δείτε τώρα την εξοργιστική παραδοξότητα:

Η κατάθεση συμβάσεων παράτασης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019 επισύρει πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε βάρος των εκμισθωτών, καθώς θεωρείται εκπρόθεσμη!

Για να είμαι ακριβοδίκαιος, οφείλω να επισημάνω την… αμέλεια της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που ξέχασε να στηλιτεύσει την πρακτική αρκετών εκμισθωτών να ζητούν αυξημένα ενοίκια με την πρόφαση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πάντως, είναι κοινωνικά άδικο να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες πρόστιμα προκειμένου να διευκολύνουν τους ενοικιαστές τους να εισπράξουν την επιδότηση ενοικίου και ευλόγως ζητείται οι μισθώσεις να έχουν τριετή διάρκεια και, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αν έχει λήξει το συμβόλαιο και ο ενοικιαστής παραμένει στο ακίνητο, τότε να θεωρείται ότι η μίσθωση έχει ανανεωθεί για αόριστο χρόνο.

Εξάλλου, χρήζει άμεσης διευκρίνισης, με υπουργική εγκύκλιο με απόφαση ότι δεν απαιτείται νέα καταχώριση στην ΑΑΔΕ για τις νεότερες μισθώσεις (όσες έχουν καταχωριστεί στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με χρόνο έναρξης μετά την 1/10/2016) και επίσης να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους εκμισθωτές που καταχωρούν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ την ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων, που έχουν συμπληρώσει την τριετία και έχουν ανανεωθεί σιωπηρά επ’ αόριστον, για όσο διάστημα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου.

Η κυβέρνηση δεν είδε με τη δέουσα σοβαρότητα την περιπλοκότητα του ζητήματος και έχει δίκιο ο κ. Παραδιάς να ζητάει προβλέψεις, που θα ξετρυπώσουν τον… διάβολο από τις λεπτομέρειες του φλέγοντος ζητήματος, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Η ορθοτομή, λοιπόν, για άρση κάθε αδικίας είναι υποχρέωσή της και δεν δικαιούται να ολιγωρεί…

του Νίκου Νικολόπουλου 

Ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa