Πολιτισμός

Δεν θα πιστεύετε γιατί ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν ολοκλήρωσε τον πίνακα της Μόνα Λίζα!

Γιατί η Μόνα Λίζα, ίσως ο πιο διάσημος πίνακας στην ιστορία, είναι ημιτελής; Γιατί ο σπουδαίος Λεονάρντο Ντα Βίντσι, δεν ολοκλήρωσε ποτέ το αριστούργημά του;

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπέστη σοβαρή νευρική βλάβη στο δεξί του χέρι μετά από λιποθυμία και πτώση. Το εγκεφαλικό επεισόδιο που φέρεται να είχε υποστεί ο διάσημος καλλιτέχνης και εφευρέτης, στα τελευταία χρόνια της ζωής του ίσως ήταν και ο λόγος που δεν μπόρεσε να τελειοποιήσει τον πίνακα.

Ο τραυματισμός μπορεί να είχε επηρεάσει τις δεξιότητες ζωγραφικής του περίφημου καλλιτέχνη και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Μόνα Λίζα είναι ημιτελής, λένε οι ειδικοί, που εξετάζουν την ιστορία και το έργο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου.

Το πορτρέτο του Ντα Βίντσι αποδεικνύει τον τραυματισμό του καλλιτέχνη, σύμφωνα με τον Δρ Davide Lazzeri, ειδικό στην πλαστική ανάπλαση και αισθητική χειρουργική στην κλινική Villa Salaria στη Ρώμη. Στο σχέδιο, ο δεξιός βραχίονας του Ντα Βίντσι απεικονίζεται «σαν να ήταν μέσα σε έναν επίδεσμο, με το δεξί του χέρι να βρίσκεται σε μια άκαμπτη, συμβατική θέση», αναφέρει ο γιατρός.

Στη μελέτη, οι γιατροί σημειώνουν ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε το αριστερό του χέρι για να σχεδιάσει και να γράψει, αλλά ζωγράφιζε με το δεξί του χέρι. Ο τραυματισμός, λένε, θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο ο ντα Βίντσι ποτέ δεν ολοκλήρωσε τη Μόνα Λίζα.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society of Medicine, ο Lazzeri και ο Rossi, οι γιατροί που ερεύνησαν την υπόθεση του διάσημου καλλιτέχνη, λένε ότι, ενώ ο Ντα Βίντσι ήταν ακόμα σε θέση να λειτουργήσει με το αριστερό του χέρι, μετά τον τραυματισμό επηρεάστηκε η ικανότητά του να κρατά παλέτες και πινέλα με το δεξί του χέρι.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa