Κόσμος

Δεν καταλαβαίνει ο Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η οριοθετημένη ζώνη «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και υποστηρίζει πως «για την Άγκυρα είναι άκυρη και ανυπόστατη».

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Μάλτα, έκανε λόγο για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας και των δικαιωμάτων Τουρκίας και Λιβύης από τη συμφωνία που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας και ο Σαμέχ Σούκρι. «Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες, όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Ομως από τις συντεταγμένες διαπιστώσαμε πως παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης», τόνισε.

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη, για εμάς είναι ανύπαρκτη», επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία.

Επισημαίνεται πως νωρίτερα διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα τόνιζαν πως η συμφωνία είναι στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογράμμιζαν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει, πέρα από τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες κινήσεις στις οποίες προβαίνει για να υποστηρίξει τα δικαιώματά της. «Είπα ότι η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη», επανέλαβε, τονίζοντας πως αυτό η Τουρκία θα το αποδείξει και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa