Κόσμος

Δεν τα βρίσκουν οι… κληρονόμοι της Μέρκελ για τον υποψήφιο καγκελάριο

Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), τη «μεγαλύτερη αδερφή μας», παραχώρησε την ευθύνη της επιλογής του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ο Ζέντερ, ο οποίος παραμένει διεκδικητής του χρίσματος, δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματός του ότι είναι μεν έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη, αλλά και έτοιμος να δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει το μεγαλύτερο κόμμα της Ένωσης, το CDU. «Αν είναι ο ‘Αρμιν (Λάσετ), θα έχει την πλήρη στήριξή μου. Αν τα πράγματα είναι αντίστροφα, ελπίζω ότι ισχύει το ίδιο και για την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Ζέντερ, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί εμμέσως στη στήριξη που φαίνεται ότι έχει η δική του υποψηφιότητα από τους βουλευτές και τη βάση της Ένωσης. «Ευρεία στήριξη σημαίνει να θέλουν το ίδιο το Προεδρείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η βάση», τόνισε, υπονοώντας ότι μόνο η άποψη του Προεδρείου δεν είναι αρκετή για να αποφασιστεί ο υποψήφιος.

Στο ίδιο πνεύμα ο  Ζέντερ απέρριψε και την πρόσκληση του αρχηγού του CDU ‘Αρμιν Λάσετ, να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος, η οποία έχει συγκληθεί για αργότερα απόψε. «Από τη δική μου σκοπιά, τώρα πρέπει ο καθένας να συζητήσει με τη δική του οικογένεια», δήλωσε.

Ο βαυαρός Πρωθυπουργός δεν βλέπει πάντως κάποιο πρόβλημα για το πολιτικό μέλλον του Λάσετ σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί υποψήφιος Καγκελάριος. «Αν η διαδικασία προχωρήσει όπως πρέπει και οδηγήσει σε αποτέλεσμα, τότε μπορεί και να μας ενισχύσει», δήλωσε ο Ζέντερ. Νωρίτερα η BILD είχε μεταδώσει ότι ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει από την αρχή στηρίξει την υποψηφιότητα του Λάσετ, του εξήγησε ότι, αν δεν είναι υποψήφιος Καγκελάριος, δεν θα μπορεί να σταθεί και στην ηγεσία του CDU.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa