Πολιτική Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαδημούλης στο «Π»: Γιατί όχι υπουργός Υγείας ο Ηλίας Μόσιαλος;

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε μία εκ βαθέων συνέντευξή του στο «Π», επιμένει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και «δείχνει» γι’ αυτήν τη θέση τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ηλία Μόσιαλο. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, δεν μονοπωλεί το σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης… Απευθύνουμε μήνυμα σε όλες τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς».

Τέλος, δεν παραλείπει να πει πως «η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις…».

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε μια περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα, βρίσκεται σε ένα είδος πολιτικής αγρανάπαυσης. Τι, αλήθεια, συμβαίνει;

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση, παρά τη μεγάλη στήριξη που απολαμβάνει από σχεδόν όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έχει τελειώσει.

Οι πολίτες απαιτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ δυναμική αντιπολίτευση με τεκμηριωμένα στοιχεία αλλά και εναλλακτική πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, είναι ανάγκη να βρει έναν πιο εξωστρεφή και συνεκτικό βηματισμό. Με δυναμική, πειστική αντιπολίτευση, εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και «επίθεση φιλίας» στις ευρύτερες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις.

Μήπως πρέπει να είσαστε περισσότερο διεκδικητικοί απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και με σαφείς προτάσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας που να επενδύει στην καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας, όπως αυτή που μας έκανε η ΝΔ. Εμείς δεν θα πούμε ποτέ «Γερούν γερά» και «βάστα Σόιμπλε». Ούτε θα κάνουμε εμπόριο πατριωτισμού, όπως αυτό που έκαναν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν επενδύουμε στα θύματα της πανδημίας, όπως έκανε η ΝΔ στην τραγωδία στο Μάτι, για να κερδίσουμε ψήφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, δίπλα στη διεκδίκηση, την κριτική και την αντιπολίτευση που ασκεί στη ΝΔ, πάντα καταθέτουν και την εναλλακτική τους πρόταση. Και φυσικά επιδιώκουμε να βελτιώνουμε διαρκώς το πολιτικό προγραμματικό μας οπλοστάσιο, έτσι ώστε να πείθουμε περισσότερο και περισσότερους – και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, που της έταξε πολλά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά τώρα την έχει αφήσει στους πέντε ανέμους της κρίσης.

Το κράμα προβλημάτων –οικονομία, υγεία, ελληνοτουρκικά– πιστεύετε πως μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως σε πολιτική κρίση; Κι αν ναι, πώς κρίνετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πολιτική κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την εύχεται ούτε την επιδιώκει. Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στο να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια. Στηρίζοντας τη ραχοκοκαλιά αυτής της κοινωνίας, που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η μεσαία τάξη.

Δεν αποκλείω η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτής της κρίσης να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να επιλέξει ή να συρθεί σε εκλογές αρκετά νωρίτερα.

Επιμένετε στη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ; Αλήθεια, τι θα μπορούσε να προσφέρει;

Θα ήταν ένα χρήσιμο «σήμα» ότι οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις διαφορές τους, συζητούν μεταξύ τους και επιδιώκουν, όπου αυτό είναι δυνατό, μια ευρύτερη συνεννόηση. Η επιθετικότητα του Eρντογάν το επιβάλλει στην εξωτερική πολιτική, αλλά και η σφοδρότητα της πανδημίας το καθιστά επείγον, στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και να υπάρξει ένας υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς και ένα εθνικό σχέδιο εξάμηνης δράσης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η σπουδή της κυβέρνησης της ΝΔ να τα απορρίψει προδίδει μια ακατανόητη αίσθηση αλαζονείας. Αλήθεια, δεν θα εμπιστεύονταν περισσότερο οι Έλληνες ως υπουργό Υγείας τον κ. Μόσιαλο, παραδείγματος χάριν, στη θέση του κ. Κικίλια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έναν και πλέον χρόνο στην αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει; Βλέπετε ενδεχόμενες πολιτικές συμμαχίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει λάβει τα μηνύματα της κάλπης, αξιολογεί και τα θετικά και τα αρνητικά της κυβερνητικής του θητείας, παραμένει ο δεύτερος ισχυρός πόλος του πολιτικού μας συστήματος και, άρα, έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Για να το πετύχουμε αυτό, δεν αρκεί ο «αυτόματος πιλότος». Χρειάζεται και εμείς να βελτιωνόμαστε καθημερινά: με δυναμική αντιπολίτευση, επαφή με τον κόσμο, πειστικό λόγο, εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και μια πολιτική πλατειών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών γύρω από κοινούς στόχους και πρόγραμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δύναμη στον δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, αλλά δεν μονοπωλούμε το σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Γι’ αυτό και απευθύνουμε διαρκώς ένα μήνυμα σε όλες τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να εργαστούμε για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, που να μπορέσει να κυβερνήσει τον τόπο όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα αρχίσουν να έρχονται σημαντικά κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα. Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν;

Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο ανάκαμψης. Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι προίκα ούτε της ΝΔ ούτε κανενός κόμματος. Απαιτείται γι’ αυτό, αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση.

Τα χρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευλογία για την Ελλάδα, αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία, εάν συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa