Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαστεργίου στο «Π»: Η Αυτοδιοίκηση δίνει μια δύσκολη μάχη

«Η Αυτοδιοίκηση θα αντέξει», διαμηνύει μέσω του «Π», για το δεύτερο lockdown στο οποίο έχει μπει η χώρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Χαρακτηρίζει «άδικη» την κριτική που ασκήθηκε στους δήμους για το ζήτημα των μασκών, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση.

Αντέχει η Αυτοδιοίκηση τους «κραδασμούς» του δεύτερου lockdown, στο οποίο μπήκε η χώρα; 

Η Αυτοδιοίκηση θα αντέξει. Παρά το γεγονός ότι δίνουμε μια δύσκολη μάχη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς να διαθέτουμε ούτε τους αναγκαίους πόρους ούτε το απαραίτητο προσωπικό, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Μετατρέπουμε την κρίση από πρόβλημα σε ευκαιρία, βελτιώνουμε το μοντέλο λειτουργίας μας, προωθούμε την ψηφιοποίηση των δήμων μας, διεκδικούμε πόρους και ευθύνες, για να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό τοπικό κοινωνικό κράτος.

Με ποιους τρόπους η Αυτοδιοίκηση μπορεί να κρατήσει τις κοινωνίες όρθιες και σε αυτή την κρίση;

Οι δημοτικές υπηρεσίες, με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες στην «πρώτη γραμμή», καλούνται ξανά να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την καθημερινότητα των πολυπληθών ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας. Προτεραιότητά μας είναι να κρατήσουμε τους δήμους μας ανοικτούς και τις πόλεις μας λειτουργικές. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούμε τις κοινωνικές δομές και τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων μας, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να παρέχουμε εξ αποστάσεως υπηρεσίες. Δίνουμε προτεραιότητα στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων, που εξακολουθούν να λειτουργούν, και στηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τις τοπικές επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε ξανά το εθελοντικό κίνημα πολιτών και επιχειρήσεων, τη Συμμαχία Ευθύνης και Αλληλεγγύης, για να διευκολύνουμε την προσπάθεια κάθε δήμου, από τη μια άκρη της Ελλάδος έως την άλλη. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε και πάλι, αξιοποιώντας την εμπειρία που ήδη διαθέτουμε, αλλά και τη στήριξη των πολιτών, που τους θέλουμε συμμάχους μας σε αυτόν τον αγώνα.

Κλείνοντας το κομμάτι της διαχείρισης του κορονοϊού, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε άδικη την κριτική που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε ΚΕΔΕ και Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά το θέμα των μασκών; 

Απολύτως άδικη. Όσοι ενεπλάκησαν από την αρχή στη διαδικασία του διαγωνισμού, γνωρίζουν ότι η ΚΕΔΕ λειτούργησε με διαφάνεια, νομιμότητα και αποτελεσματικότητα. Γνωρίζουν τι και πώς ακριβώς έγινε. Η ΚΕΔΕ δεν έχει καμία ευθύνη για τις ασαφείς προδιαγραφές. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν δόθηκαν καινούργιες.

Έχει αρχίσει ο διάλογος στα συλλογικά όργανα για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Ποια ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα σας; 

Ξεκινήσαμε στις 5 Νοεμβρίου τις Συνεδριακές Διασκέψεις με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, με σκοπό να επικαιροποιήσουμε και να διαμορφώσουμε τις τελικές μας θέσεις της, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Διοργανώνουμε δέκα συνολικά υβριδικές κι εξ αποστάσεως διασκέψεις, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να διεκδικήσει τον διακριτό της ρόλο στον νέο σχεδιασμό της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης. Πιστεύουμε σε μία νέα Αυτοδιοίκηση, σοβαρή, εναρμονισμένη με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, ενημερωμένη και δεμένη μεταξύ της. Γιατί αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Σε τι «βάθος» πιστεύετε ότι πρέπει να φτάσει αυτή η μεταρρύθμιση, για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Θα πρέπει καταρχήν να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των δήμων. Χρειάζεται οπωσδήποτε κοινή αντίληψη, να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση σε ένα κοινό concept για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της μεταρρύθμισης.

Προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι δυνατότητες να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Να συμφωνήσουμε ότι η αναβάθμιση του ρόλου μας προϋποθέτει ότι θα εξασφαλιστούν πρωτίστως οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με βάση το νέο μοντέλο.

Από εκεί και πέρα πρέπει να επενδύσουμε σε μια νέα οργάνωση των δημοτικών μας υπηρεσιών, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας, στη δυνατότητά μας να μπορούμε να προσλαμβάνουμε άμεσα το απαραίτητο προσωπικό που χρειαζόμαστε.

Να πετύχουμε την ψηφιοποίηση των δήμων μας και πώς αυτοί θα λειτουργούν σε ένα δια-λειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης, Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων.

Αναβάθμιση του ρόλου των δήμων σημαίνει ενεργή εμπλοκή μας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των δήμων μας. Σημαίνει συμμετοχή στη χάραξη δημόσιων πολιτικών που αφορούν τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, τη Δημόσια Πολιτική Δημόσιας Υγείας, Πρωτοβάθμιας και Κοινωνικής Φροντίδας, Πολιτικής Προστασίας, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.λπ.

Στις προτάσεις της ΚΕΔΕ, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας, έχει τεθεί το πλαίσιο για το βάθος της μεταρρύθμισης. Το πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί στις συνεδριακές διασκέψεις και θα διαμορφωθούν οι τελικές μας θέσεις.

Πώς προχωράει το έργο σας στα Τρίκαλα; Τι βρίσκεται σε εξέλιξη και τι έχετε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα;

Κινηθήκαμε από το 2014 σε πολλά επίπεδα. Ξεχωρίζω την προσπάθεια ενάντια στο κάπνισμα, τη δημιουργία ενός brand name του δήμου, τις παρεμβάσεις σε θέματα τεχνολογίας, το σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών, όπου η πορεία του αιτήματος καταγράφεται και ελέγχεται.
Διαμορφώσαμε πλατφόρμες με μετρήσιμα δεδομένα για την ποιότητα ζωής (ποιότητα νερού, αέρας, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), δημοσιοποιούμε ανοιχτά δεδομένα, ολοκληρώνουμε υποδομές.
Απευθυνθήκαμε στην ιστορία μας, τον Ασκληπιό, με το ομώνυμο σχέδιο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τα φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά.
Με τον «Μύλο των Ξωτικών» και τα μουσεία μας, την έμφαση στο λαϊκό τραγούδι και τον άυλο πολιτισμό, αγκαλιάζουμε την ιστορία μας, αλλά και λειτουργούμε με εξωστρέφεια.
Αναπτύσσοντας το «Smart Trikala», δηλαδή τη σύγχρονη, ευφυή πόλη, αντιμετωπίζουμε την καινοτομία ως τρόπο ζωής και όχι μόνο ως τεχνολογικό κεκτημένο.
Καινοτόμο είναι να επιλύουμε προβλήματα με τη συνεργασία της κοινωνίας, να δημιουργούμε συνεχώς υποδομές για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, αλλά και να επενδύουμε στη ρομποτική στα σχολεία.
Τα έργα που ήδη ξεκίνησαν σε όλον τον δήμο «αγκαλιάζουν» τον αγρότη, με περισσότερους δρόμους και ουσιαστικές αναπλάσεις στα χωριά. Ταυτοχρόνως, «προσφέρουν» στον κάτοικο της πόλης πιο όμορφο Ληθαίο ποταμό, περισσότερους ποδηλατόδρομους, σύγχρονες υποδομές και αναπλάσεις, με πυξίδα το μέλλον.
Η πρόκληση δεν είναι απλώς να δημιουργήσουμε έναν τουριστικό προορισμό με τεχνολογική βαρύτητα ή πρωτοπορία. Αλλά να προσφέρουμε ποιότητα ζωής για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Ένας δήμος φιλικός στον πολίτη είναι ένας δήμος σύγχρονος, που συνεχώς προσπαθεί και συνεχώς δημιουργεί.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa