Κόσμος

Δημιουργείται Κοσσοβαρικός στρατός – Ανησυχίες από την Σερβία

Η Βουλή του Κοσόβου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Κοσοβαρικού στρατού. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 105 βουλευτές από τους 120 συνολικά την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Αυτό γίνεται παρά τις προειδοποιήσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει μια Σερβική εισβολή.

Ο στρατός του Κοσόβου σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και παρά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Βουλή, θα πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να είναι επιχειρησιακά έτοιμος. Οι ανησυχίες της σερβικής πλευράς απορρέουν από το γεγονός ότι θα μπορούσε ένας τακτικός στρατός να χρησιμοποιηθεί ώστε να εκδιωχθούν οι εναπομείναντες Σέρβοι από το Κόσοβο, μια κατηγορία που αρνούνται ωστόσο οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου οι οποίοι στηρίζονται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Βέβαια παρά τις απειλές από την πλευρά της Σερβίας ειδικοί πάνω στα Βαλκανικά θέματα επισημαίνουν μια Σερβική επέμβαση στο Κόσοβο είναι μάλλον απίθανη δεδομένων των προσδοκιών του Βελιγραδίου για ένταξη στην ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη «σταδιακή μετάβαση… σε μια δύναμη που θα έχει την εντολή της εδαφικής προάσπισης, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του Κοσόβου».

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με την δημιουργία ενός τακτικού στρατού στο Κόσοβο είχε διαφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσσόβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa