Συνεντεύξεις Υγεία

Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο «Π»: Πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα

Με σχεδόν το 11% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, το τρίτο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Τα μεταλλαγμένα στελέχη κάνουν δύσκολη τη ζωή των ειδικών, ενώ πλέον σε κάθε ελληνικό σπίτι κάποιος έχει νοσήσει ή έχει κάποιον γνωστό του που πέρασε τον ιό. Το Σύστημα Υγείας έδειξε κάποιες μέρες να αποσυμπιέζεται, κοντά στην 25η Μαρτίου, όμως τα κρούσματα της περασμένης Τρίτης ξεπέρασαν και την πιο θλιβερή πρόβλεψη για πάνω από 4.000 νέες μολύνσεις. Τα self-tests, παρά την όποια πολιτική γκρίνια και τις εύλογες απορίες, δείχνουν να είναι το μοναδικό εργαλείο που θα συνδέσει την υγεία με την οικονομία για το επόμενο διάστημα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναλύει διεξοδικά στο «Π» όλα τα στοιχεία που δείχνουν πώς και πότε μπορεί να γίνει ένα ασφαλές άνοιγμα στην εστίαση και τον τουρισμό!

Κύριε καθηγητά, τι έφταιξε και είχαμε αυτή την έξαρση του ιού στο τρίτο κύμα, ενώ ήμασταν σε κατάσταση lockdown;

Ο κακός καιρός του χειμώνα, η μείωση της απόδοσης του lockdown κατά 15%-25% σε σχέση με την προηγούμενη άνοιξη και η αύξηση της εγγενούς μεταδοτικότητας των στελεχών του ιού, που αυτήν τη στιγμή κυριαρχούν ως προς τη διασπορά στον ελληνικό πληθυσμό κατά 31% σε σχέση με το παλιότερα κυρίαρχο στέλεχος. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Ο κόσμος κουράστηκε και αφέθηκε ή δεν πείστηκε ότι το lockdown, τελικά, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Ο κόσμος κουράστηκε μετά από έναν χρόνο πανδημίας, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Νομίζω ότι η επιτυχημένη πρακτική επικοινωνίας θα ήταν το να έχει κοινοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου με σαφές ημερολόγιο δράσεων σε βάθος τουλάχιστον εξαμήνου, με προσεκτικά και συντηρητικά βήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν, δε, η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέπει, μπορούν να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των περιορισμών, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, η συλλογική ανοσία θα έρθει το μετά τον Ιούλιο. Μέχρι τότε, πώς θα ξεπεράσουμε αυτό το κύμα, που δείχνει τόσο απειλητικό;

Θα το ξεπεράσουμε αν δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή στις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, με δεδομένη και την κούραση του πληθυσμού και την οικονομική πίεση αλλά και την ανάγκη να λειτουργήσει η εκπαίδευση και, θα ’λεγα, και ο πολιτισμός. Για να γίνει αυτό, καταλυτικός μπορεί να είναι ο ρόλος των self- tests, τα οποία, εφόσον πραγματικά γίνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς, ακόμη και αν δεν γίνουν σωστά και τα αποτελέσματά τους δεν δηλωθούν από όλους μας, θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στη διαχείριση της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να προχωρήσουμε με σχετική ασφάλεια στο άνοιγμα των Λυκείων και του λιανικού εμπορίου στις αρχές Απριλίου (μέχρι τις 12 του μήνα). Ιδιαίτερα αν προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή και άλλων προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις επιχειρήσεις εστίασης, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε μεγάλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, σε σχολικές μονάδες που το χρειάζονται ή σε τουριστικά θέρετρα και δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Τέλος, παραμένει σημαντική η αύξηση του ποσοστού εφαρμογής της τηλεργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Πότε πιστεύετε ότι μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού;

Θεωρώ ότι η εστίαση μπορεί αν ανοίξει μετά το Πάσχα (γύρω στα μέσα Μαΐου) – αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες της εστίασης να εφοδιάσουν τα καταστήματά τους με συσκευές απολύμανσης του αέρα και να λειτουργήσουν με υγειονομική ασφάλεια. Τώρα, αν διαχειριστούμε σωστά τον Απρίλιο, ο τουρισμός θα μπορούσε πράγματι να ανοίξει τον Μάιο. Γι’ αυτό όμως χρειάζονται να τεθούν σε εφαρμογή τα παρακάτω:

α) Εργαστηριακός έλεγχος των ταξιδιωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρηση, με δυνατότητα επανάληψης του ελέγχου 7 ημέρες από την άφιξή τους στη χώρα.

β) Πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 με ημερομηνία μέχρι 6 μήνες πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

γ) Δυνατότητα αυξημένου αριθμού rapid tests στα τουριστικά θέρετρα της χώρας και όχι μόνο στις πύλες εισόδου.

Θεωρείτε ασφαλές και αξιόπιστο το self testing;

Τα self tests έχουν υψηλή αξιοπιστία για φορείς που είναι συμπτωματικοί, δηλαδή έχουν ικανό ιικό φορτίο ώστε να έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν συμπτώματα. Για τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικούς, η αξιοπιστία του τεστ πέφτει στο 50%-75% αντίστοιχα. Δεν είναι ανάγκη να γίνεται παρουσία γιατρού ή φαρμακοποιού. Τα τεστ αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να γίνονται σε «point of care», δηλαδή στο σημείο όπου ο ασθενής χρειάζεται φροντίδα, όχι αναγκαστικά σε νοσοκομείο ή σε φαρμακείο. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αν γίνουν μαζικά και με χρονική συνέπεια από τον πληθυσμό. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό (όχι όλοι) που βγαίνουν θετικοί θα το δηλώνουν στις Αρχές. Για να διασφαλιστεί αυτό όμως, πρέπει να υπάρξει η διαβεβαίωση από την Πολιτεία ότι η δήλωση κάποιου ως θετικού δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία του.

Η συζήτηση για ανοίγματα ενώ τα νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά μήπως ήταν πρόωρη;

Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και την πίεση στο Σύστημα Υγείας, η συζήτηση για ανοίγματα είναι πρόωρη, πράγματι. Είναι ταυτόχρονα και εύλογη η αγωνία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων σε εμπόριο, εστίαση, ξενοδοχεία και τουρισμό, αλλά όλοι αυτοί οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να λειτουργήσουν με υγειονομική ασφάλεια. Οπότε βεβαίως να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά αφού ληφθούν μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, με απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων, με self tests και ακολουθώντας υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa