Πολιτική

Διαβάστε όλα όσα διαδραματίστηκαν στο δείπνο που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μερικούς ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τράμπ παραχώρησε γεύμα σε ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ που τηρούν την δέσμευση της συμμαχίας να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ του σε αμυντικές δαπάνες. Μέσα σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, επομένως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών». Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που υλοποιούν τον στόχο του 2% είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία. Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα αυτό έχει αποτελέσει πολλές φορές αφορμή για επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το γεύμα ξεκίνησε με καθυστέρηση, γεγονός που ήταν ο λόγος να πάει τελικά πιο πίσω η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην αρχή του γεύματος ο Αμερικάνος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό το γεύμα είναι κερασμένο από εμένα» και τόνισε ότι προστέθηκαν 130 δισ. δολάρια στις συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, όπως και ότι αυτό το ποσό θα φτάσει τα 400 δισ. δολάρια το 2024.

Ακόμα σημείωσε πως κάποια ημέρα, μπορεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ να ανέβει στο 3% ή ακόμη και 4% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή απείλησε όσες χώρες δεν τηρήσουν τον στόχο του 2% με τιμωριτικούς εμπορικούς δασμούς. «Αν δεν το κάνουν, θα τους “πιάσουμε” στο εμπόριο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πληρώσουν. Αυτό μπορώ να σας το πω» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa