Πολιτική

Διαβεβαίωση Πέτσα: Σύντομα το τέλος της ακυβερνησίας στους Δήμους

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει της προεκλογική της δέσμευση και θα βάλει τέλος στην ακυβερνησία στους Δήμους.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας στο άρθρο του αναφέρει ότι «Η στρεβλή, παντελώς λανθασμένη αντίληψη του Ν. 4555/2018 που επιχείρησε να θεσμοθετήσει μια alacarteκαι ψευδεπίγραφη «απλή αναλογική» ως εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση, είχε ως αποτέλεσμα την ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα».

Ακόμα σημειώνει πως «σε 230 από τους 332 δήμους και σε 6 από τις 13 περιφέρειες, ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης δεν έχει την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου και δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία εκλέχθηκε από τους πολίτες. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, ο δήμαρχος εκλέχθηκε τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 66,8%, αλλά έλαβε μόνο τις 7 από τις 49 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου! Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν 16 συνδυασμοί εκ των οποίων οι 9 έλαβαν ποσοστό μεταξύ 1% και 2%!»

Παράλληλα προσθέτει ότι «με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια προσωρινή λύση ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των δήμων με εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων των δήμων. Επίσης, εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού με ειδικές διαδικασίες ψήφισης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος».

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως «σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς, βάζουμε τέρμα στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας μια ρητή προεκλογική μας δέσμευση. Η ανάγκη να αποκατασταθεί οριστικά η εύρυθμη διακυβέρνηση των Ο.Τ.Α. υπαγορεύεται από το σημαντικό εύρος των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί και αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».

Τέλος κλείνει τονίζοντας πως «οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αφού προηγήθηκε ένας γόνιμος διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), είναι οι ακόλουθες: Πρώτον, η επαναφορά πλήρους πενταετούς θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023. Δεύτερον, δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή όποιος συγκεντρώσει ποσοστό43%συν μία ψήφο. Τρίτον, επέρχεται μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων, με γνώμονα την αποδοτικότερη λειτουργία τους και την καλλιέργεια ουσιαστικού διαλόγου. Τέταρτον, τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές. Πέμπτον, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος των εκλογικών δαπανών»,.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER