Slider Πολιτική

Διεθνής κατακραυγή για την Τουρκική προκλητικότητα – αναμένεται παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη

Η διεθνής κατακραυγή δεν εμποδίζει την Τουρκία να συνεχίζει την πολιτική της πρόκλησης. Παρεμβάσεις κατά της πολιτικής της πολιτικής της Άγκυρας έχουν γίνει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ αναμένεται σήμερα νέα τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η σελίδα naftemporiki.gr, μήνυμα προς στην Τουρκία να σταματήσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα ότι η Ελλάδα, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρίαρχη εκτίμηση στην κυβέρνηση σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι ότι οι απειλές Ερντογάν θα κλιμακωθούν και ότι παρά το γεγονός ότι τα όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος ή οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό θα συνεχιστεί. Η διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και η σημασία των παρεμβάσεων Φάνον και Μπορέλ.

Κατά των τουρκικών προκλήσεων με μηνύματα και προειδοποιήσεις τοποθετούνται διεθνείς οργανισμοί αλλά και χώρες. «Η κινητοποίηση της κυβέρνησης έφερε άμεσα αποτέλεσμα με την Τουρκία προς ώρας να είναι απομονωμένη», σχολιάζει σελίδα tomanifesto.gr και καταγράφει τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά της τουρκικής προκλητικότητας:

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι “είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Όπως τόνισε “και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία”.

Ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο Open δήλωσε: «Θα αντιδράσουμε, όπως έχουμε διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα θα συνεχίσουν να προστατεύονται χωρίς κανέναν συμβιβασμό».

Επίσης, την επόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, οι ελληνοιταλικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Εάν το επόμενο διάστημα ξεπεραστούν τα εναπομείναντα προβλήματα και οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Αθήνας με την Ρώμη για οριοθέτηση ΑΟΖ, θα σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι απέναντι στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για σφετερισμό ελληνικής κυριαρχίας, ο μοναδικός δρόμος για την σταθερότητα και την συνεργασία είναι οι διμερείς συμφωνίες για τον διαμοιρασμό θαλασσίων ζωνών.

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα ο Στέλιος Πέτσας είπε  ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι οι προκλήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί θα θέλει να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι «αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία», είπε ότι «σε μια περίπτωση είναι μέσα στο βασικό τρίπτυχο που λέμε πάντα, έχουμε πάντα το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπου το ό,τι χρειαστεί, περιλαμβάνει τα πάντα».

«Ποτέ δεν έχουμε εφησυχάσει μετά τα γεγονότα στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανησυχία να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, λέγοντας «έχει ειπωθεί αυτή η απειλή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Προετοιμαζόμαστε».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa