Πολιτική Συνεντεύξεις

Διονύσης Καλαματιανός στο «Π»: Δεν αποκλείω το να πάμε σε εκλογές

«Προτεραιότητά μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δώσει πειστικές και υπεύθυνες απαντήσεις στις διογκούμενες ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας», δηλώνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύσης Καλαματιανός, ώστε «να διαμορφωθούν οι κοινωνικές συμμαχίες που θα οδηγήσουν σε προοδευτική-δημοκρατική διακυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς – μία μεγάλη προοδευτική παράταξη, που απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες». Τέλος, δεν αποκλείει τα αδιέξοδα, που έχει σωρεύσει η πολιτική της κυβέρνησης, να προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μηδέ των εκλογών εξαιρουμένων. «Σε κάθε περίπτωση φυγής της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη υπέρ της κοινωνίας», δηλώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δείχνει να μην καρπώνεται δημοσκοπικά την όποια φθορά της κυβέρνησης, Γιατί;

Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις σε βάθος και παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις και τα δεδομένα τους. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη και παράξενη εποχή. Το πρόβλημα της πανδημίας έχει σκεπάσει πολύ μεγάλο τμήμα της δημόσιας ζωής και βεβαίως του δημόσιου διαλόγου. Η ΝΔ και η κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας επίσης, πέρασαν έναν πολύ παρατεταμένο πολιτικό μήνα του μέλιτος. Αν προσέξατε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αλλάζουν εις βάρος της κυβέρνησης και αλλάζουν δραματικά. Το γιατί αυτή η δυσαρέσκεια φαίνεται να μη μετατρέπεται προς το παρόν και σε αλλαγή προτίμησης ψήφου είναι ένα θέμα που προφανώς μας απασχολεί. Δεν είναι αυτό, όμως, το πρωτεύον για εμάς και, κατά τη γνώμη μου, ούτε πρέπει να είναι. Προτεραιότητα για εμάς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει πειστικές, έγκυρες και υπεύθυνες απαντήσεις στις διογκούμενες ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου. Οι μεσαίοι και μικροί επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι μας, που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβερνητική πολιτική, προσβλέπουν σε εμάς και στο πρόγραμμά μας την ανάσχεση της δυσχερούς θέσης τους. Εμείς θέλουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που θα οδηγήσουν ξανά σε προοδευτική-δημοκρατική διακυβέρνηση. Αυτό έχουν ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας, και αυτές είναι οι προτεραιότητές μας.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κόμμα της Αριστεράς ή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σήμερα αντικειμενικά το κόμμα-κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που προτάσσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, την προστασία των δημόσιων αγαθών, την άμβλυνση των ανισοτήτων, την δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, την ευημερία του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο των «λίγων και εκλεκτών», για την οποία εργάζεται η ΝΔ. Υπό την έννοια αυτή, η διεύρυνσή του οφείλει και πρέπει να είναι διαρκής και δυναμική. Μη λησμονούμε ότι ο μετασχηματισμός των πολιτικών φορέων είναι συνεχής, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις απαιτήσεις τού σήμερα και του αύριο. Καθημερινά, η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει λύσεις στα τεράστια αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι προοδευτικές δυνάμεις συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τη νέα μεγάλη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Πώς αντιλαμβάνεστε την προοδευτική διακυβέρνηση, με ποιους και πότε;

Κάθε μέρα που περνάει, πιστεύω ότι θα απαντιέται από τους πολίτες και τους πολιτικούς φορείς αυτή ακριβώς η ερώτησή σας. Όχι μόνο ως αμυντική πολιτική, δηλαδή με στόχο να αντιμετωπιστεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική που ζούμε σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και δημιουργικά. Με νέες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και σε επίπεδο δράσεων και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο διαλόγου και ώσμωσης μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες βλέπουν, ακούν και αντιλαμβάνονται. Η πίεση για μεγάλες αλλαγές έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, και αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Είναι στο χέρι των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, με κύρια ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρούμε τους τρόπους, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, για συνέργειες, συνεργασίες και κοινές δράσεις.

Προβλέπετε γρήγορα πολιτικές εξελίξεις, μηδέ των εκλογών εξαιρουμένων, και γιατί;

Όπως παρακολουθήσαμε όλοι από την αρχή της κρίσης, η ΝΔ, η δεξιά συντηρητική παράταξη, έχει συνηθίσει να αποδρά από τις ευθύνες της, όταν πρέπει με υπευθυνότητα να χειριστεί μια κρίση που έχει πολιτικό κόστος. Το έκανε ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς το 2014, υπονομεύοντας με τον χειρότερο τρόπο και την επόμενη κυβέρνηση. Αν τον αφήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα το κάνει και ο κ. Μητσοτάκης. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ φανερή. Γι’ αυτό πιστεύω πως είναι και τόσο βιαστική η επιθυμία της κυβέρνησης, μέσα στην πανδημία, για τη θέσπιση αντιλαϊκών και αυταρχικών νομοθετημάτων, όπως ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος και η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια. Φοβάται την κοινωνία και τις αντιδράσεις της. Επομένως, οι πολιτικές εξελίξεις είναι μπροστά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμα και οι εθνικές εκλογές. Ίσως και αυτός να είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να διαφύγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει με την αδιέξοδη πολιτική που ασκεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος, όποτε χρειαστεί, να δώσει τη μάχη και να την κερδίσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa