Εκλογές 2019 Συνεντεύξεις

Διονύσης Χατζηδάκης στο «Π»: Ορατό το έργο μας στα Νότια

Αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους δημάρχους της χώρας. Οι δημότες του τον λατρεύουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον βράβευσε ως έναν από τους καλύτερους δημάρχους της.

Ο δήμος του, ακόμα και εν μέσω κρίσης, διαθέτει πλεονασματικά ταμεία και αξιοποιεί πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκλέγεται συνεχώς, από το 2002, με εκλογικά ποσοστά που ζαλίζουν και έχουν φτάσει το 66%.

Στις 7 Ιουλίου, έχοντας ολοκληρώσει έναν επιτυχημένο κύκλο στην Αυτοδιοίκηση, θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τον Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Ο λόγος για τον Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος, μετά από μια περιπέτεια με την υγεία του, επέστρεψε δυνατός για να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή.

 Από τη δημαρχία του Παλαιού Φαλήρου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί το πήρατε απόφαση τώρα;

Μετά από μια θητεία 17 ετών ως δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και εκτιμώντας ότι η θητεία μου ήταν επιτυχής αλλά κυρίως αποδοτική, με έργο ορατό και μετρήσιμο, αποδέχθηκα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέλθω στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα. Αποφάσισα να ασχοληθώ και να προσπαθήσω, καθώς το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα δεν έχει προηγούμενο. Απ’ όπου και να το πιάσεις το θέμα, η χώρα έχει μπει σε ένα σπιράλ οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής εξαθλίωσης, και όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στα εθνικά μας θέματα και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους γείτονές μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η κατάσταση θέλω να ανατραπεί και να αλλάξει, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να φέρει την αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία.

Είστε από τους μακροβιότερους και πιο επιτυχημένους δημάρχους. Δεν εμπεριέχει ρίσκο η απόφασή σας αυτή;

Δεν σας κρύβω ότι ίσως το πιο εύκολο για μένα θα ήταν «να κάτσω στα αυγά μου» και να δημαρχεύσω για άλλα τέσσερα χρόνια, και μάλιστα σε έναν δήμο-πρότυπο από άποψη οργάνωσης, λειτουργίας, οικονομικών επιδόσεων και αναγνώρισης σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθότι το έργο μου τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής. Πραγματικά, θα ήταν πολύ εύκολο και σίγουρα πολύ ασφαλές. Θεωρώ, όμως, πως ό,τι είχα να προσφέρω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το προσέφερα. Όσον αφορά το ρίσκο, που ερωτάτε, να ξέρετε ότι πιστεύω απόλυτα πως η κοινή γνώμη και γενικότερα ο κόσμος έχει και αυστηρό κριτήριο και άποψη και γνώμη για όλους και για όλα. Και γνωρίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια ως δήμαρχος μόνο δημιούργησα και ποτέ δεν ραδιούργησα. Δεν σας κρύβω, δε, ότι οι εκδηλώσεις εκτίμησης και αγάπης προς το πρόσωπό μου από τον κόσμο, καθώς και η αναγνώριση του έργου μου ως δημάρχου, με γεμίζουν αισιοδοξία και μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω και ως εκ τούτου δεν υπολογίζω το ρίσκο.

Η προσωπική σας σχέση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ποια είναι, δεδομένου ότι θητεύσατε για χρόνια στο γραφείο του πατέρα του;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αυτόφωτος, πολύ μορφωμένος και σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος καλείται από την Ιστορία να αναλάβει το δύσκολο φορτίο της επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα και την κανονικότητα. Έχω την τύχη να τον γνωρίζω από τα παιδικά του χρόνια και έχω παρακολουθήσει όλη την εξέλιξή του, καθώς και την πορεία του από τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Είμαι σίγουρος για τις ικανότητές του, καθώς διαθέτει ήθος, πείσμα, αστείρευτη εργατικότητα, διεθνή αναγνώριση, βαθύτατη πολιτική σκέψη και έχει τη δυνατότητα να βγάλει την Ελλάδα από τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ πετυχημένος πρωθυπουργός.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο έργο που αφήσατε στο Παλαιό Φάληρο ως κληρονομιά για τον επόμενο δήμαρχοΠοιο είναι το όραμά σας για τον Νότιο Τομέα;

Στο Παλαιό Φάληρο, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα επί μια δεκαετία, πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα με ίδιους πόρους και σταθήκαμε πραγματικά και ουσιαστικά δίπλα στον άπορο και στον αδύναμο, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφαρισμούς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλει και μπορεί. Με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι παραδίδω ένα μεγάλο, ολοκληρωμένο και κυρίως αποτελεσματικό δίκτυο φροντίδας και αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα, το παράκτιο μέτωπο της Πόλης μας είναι ένα κόσμημα πραγματικά για την Αττική και αποτελεί πλέον σήμερα πρότυπο αξιοποίησης και βιωσιμότητας, ενώ σημαντική είναι η οικονομική ευμάρεια του δήμου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις , οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία μας, η καθαριότητα και η ανακύκλωση. Όλα αυτά τα χρόνια, το «ναι» στη δημιουργία και στον άνθρωπο ήταν το «όχι» μας στην κρίση.

Όσον αφορά τον Νότιο Τομέα της Αθήνας, θα πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης στο Λεκανοπέδιο, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με την επένδυση του Ελληνικού και αλλάζοντας το τοπίο και τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής. Γιατί, όπως λέω χαρακτηριστικά στους δημάρχους των Νοτίων Προαστίων: «Τα νότια προάστια μπορούν να γίνουν το Μανχάταν της Αθήνας». Η δέσμευση Μητσοτάκη για ξεμπλοκάρισμα του έργου από την πρώτη εβδομάδα είναι ενδεικτική της βούλησης και της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε. Η μοναδική ακτογραμμή του Νότιου Τομέα αλλά και ο ορεινός όγκος του Υμηττού δημιουργούν τις προϋποθέσεις μοναδικής ανάπτυξης, αναψυχής και επισκεψιμότητας, αρκεί να υπάρχουν πολιτική βούληση και σχέδιο.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, απαιτείται νέο όραμα και κυρίως άνεμος δημιουργίας, γιατί αξίζουμε καλύτερα και το χρωστάμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αλλά κυρίως το χρωστάμε στην πατρίδα μας.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σταυρόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa