Παρασκηνιακά

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα: Διεθνοποιεί ο Μητσοτάκης τις προκλήσεις Ερντογάν – Μπαράζ επικοινωνιών και οι κυρώσεις

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Αθήνα στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί την περασμένη Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε διεθνοποίηση του ζητήματος, την ώρα που στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν διαβουλεύσεις και καταδίκασαν την απόφαση, με το Νίκο Δένδια να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τον τηλεφωνικό γύρο επαφών και με άλλους ηγέτες.

Όπως έγραψε το newpost, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των κυρώσεων μετ´ επιτάσεως στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την πανδημία στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Ιουλίου. Οι κυρώσεις αυτές δεν θα συνδέονται άμεσα με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας αλλά με όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων.

Ηχηρό Μήνυμα από ΕΕ
Νωρίτερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Το συμβούλιο κάλεσε την Άγκυρα να επανεξετάσει την προκλητική απόφαση, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε πως «κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της».

πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι λένε διπλωματικές πηγές για την πρόκληση της Τουρκίας με την Αγία Σοφία: Ο ισχυρός ρόλος Δένδια και οι σύμμαχοι

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa