Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Διχαστικές λογικές, μισαλλοδοξία, πόλωση και…debate

Φώτης Σιούμπουρας

Ποιο θα είναι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί και θα ζήσουμε μέχρι να συζητηθεί και στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και, κυρίως, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές;

Το προδιέγραψε η συζήτηση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, που έγινε το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης: έντονο πολωτικό κλίμα, προσωπικές επιθέσεις, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για να συσπειρωθούν τα κομματικά ακροατήρια. Εντάξει το δημοκρατικό μας πολίτευμα όχι μόνον ανέχεται, αλλά έχει ανάγκη την κριτική, τη διαφωνία,την αντιπαράθεση.

Όμως όταν η πολιτική διαμάχη εξελίσσεται σε πεδίο εξόντωσης του αντιπάλου, όταν η διαφωνία αγγίζει τα όρια του μίσους, όταν εκτοξεύεται λάσπη κατά πάντων, τότε οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι όχι απλώς υπερβαίνουν τα θεμιτά όρια πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ναρκοθετούν το έδαφος στο οποίο ανθίζει η δημοκρατία.

Ήταν αναπόφευκτο να οδηγηθεί η συζήτηση σε ανταλλαγή λιβέλων,αφού ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει την ίδια τακτική στοχοποίησης των αντιπάλων του. Πολύ περισσότερο που επιχείρησε να εξαγνίσει τη δική του τακτική προσεταιρισμού προθύμων και να φορτώνει στους άλλους όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Αυτή η τακτική, που επεκτάθηκε μέχρι και σε «οικογενειακές αποστασίες», ακόμα κι αν αποφέρει πρόσκαιρα κομματικά ωφέλη, δυναμιτίζει την πορεία της χώρας.

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες διαπαιδαγώγησαν τους οπαδούς τους στη χρήση φυσικής και λεκτικής βίας εναντίον των αντιπάλων τους. Στις «αντιμνημονιακές» συγκεντρώσεις, στις παρελάσεις, στις διαδηλώσεις με πλακάτ και κρεμάλες για τους πολιτικούς. Τώρα γεύονται το δηλητήριο με το οποίο πότισαν νέους, απελπισμένους και οργισμένους συμπολίτες μας. Με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων, και όχι μόνο. Κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει βέβαια γι’ αυτό.

Όμως κινδυνεύουμε να φτάσουμε για μια ακόμα φορά στις κάλπες με την κοινωνία διχασμένη, με το πολιτικό σκηνικό να αδυνατεί όχι μόνο να εμπνεύσει, αλλά να κάνει ό,τι μπορεί για να ναρκοθετεί το μέλλον. Αυτήν την προοπτική δεν την αξίζει όμως ούτε η χώρα ούτε οι πολίτες της, που πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος.

Η χώρα δεν πρέπει να κυλήσει σε έναν φαύλο κύκλο μίσους και διχασμού. Πρέπει να την προστατεύσουμε από μια τέτοια εξέλιξη. Και δεν την προστατεύουμε με… κοκορομαχίες τύπου debate, λες και θα λύσουμε έτσι όλα μας τα προβλήματα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa