Άρθρα

Διώξτε τα… τρολ από τη ζωή μας

Ο κόσμος όπως τον ήξερε η γενιά μας σίγουρα έχει αλλάξει. Δεν είναι ο ίδιος. Το διαδίκτυο ήταν ο αγωγός σαρωτικών αλλαγών, που επηρέασαν από την καθημερινότητά μας μέχρι την πορεία όλων των πραγμάτων.

Η ψηφιακή επανάσταση που ζούμε έχει και καλά και κακά. Το πρόβλημα ήταν και είναι πάντα η χρήση των τεχνολογικών ανακαλύψεων. Οι δημοκρατίες μας οφείλουν να αξιοποιήσουν τα θετικά και να απομονώσουν τα αρνητικά.

Δυστυχώς, όμως, δεν μάθαμε τίποτε από τα παθήματα των ισχυρότερων δημοκρατιών της Δύσης. Από τα όσα έπραξαν διάφορα εξωθεσμικά συστήματα, μέσω κοινωνικών δικτύων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Πόσο και πώς επηρέασαν την ψήφο των πολιτών με τα όσα διέδιδαν στο διαδίκτυο, με τα τρολ τους, καθώς και το αποτέλεσμα για το Brexit και για την εκλογή προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Και όχι μόνο δεν μάθαμε, αλλά φροντίσαμε αυτό το επικίνδυνο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, αλλά και για την κοινωνία μας, σύστημα των τρολ να το υιοθετήσουμε.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, «έχτισαν» ένα σύστημα τρολ, που λειτουργεί στο διαδίκτυο και στοχοποιεί ανθρώπους, δίνει… γραμμή, «τρομοκρατεί» τους διαφωνούντες, κόβει και ράβει δηλώσεις και απόψεις ώστε να τις προσαρμόζει στις πολιτικές στοχεύσεις του.

Προχωρεί το σύστημα των τρολ σε «δολοφονίες χαρακτήρων», σε ρητορικές μίσους, σε χυδαία υπονοούμενα, πίσω από την ανωνυμία ή τα ψευδώνυμα. Αυτό το αδηφάγο τέρας του διαδικτύου φροντίζουν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα να το τροφοδοτούν με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο.

Τα επίχειρα αυτής της επιλογής τα είδαμε να τα καταγράφουν στις τοποθετήσεις τους στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο ένας είχε να πει κάτι για τον άλλον. Κάτι είχε βρει να προσάψει.

Αυτός ο φαύλος κύκλος, δυστυχώς, δεν φαίνεται να κλείνει. Το αντίθετο, θα έλεγα. Και φυσικά δεν αφορά μόνο την πολιτική και τα κόμματα. Τα όσα καταγράφονται στο διαδίκτυο προκαλούν σοκ σε πολλά επίπεδα.

Ακούσαμε πολλά στη συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Εκείνο όμως που δεν ακούσαμε από κανέναν είναι ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να σταματήσουν να χορηγούν τα τρολ. Ότι θα δημιουργήσουν θεσμικά ένα τείχος προστασίας για εμάς. Οι πολίτες και η κοινωνία αυτό απαιτούν. Για αυτό σας λέμε, σώστε μας από τα κάθε λογής τρολ. Διώξτε τα επιτέλους…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa