Παρασκηνιακά Πολιτική Συνεντεύξεις

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η υπουργός που της αρέσουν η γιόγκα και το… delivery

Για την κακοποίηση των γυναικών, τη στήριξη της υιοθεσίας και τις νέες δράσεις για τους ανάδοχους γονείς μιλάει στο «Π», σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Παράλληλα, μας λέει πώς είναι το 24ωρό της, ποια είναι τα χόμπι της, αλλά και ποια συμβουλή πήρε από τον πατέρα της, όταν του ανακοίνωσε ότι θα γίνει υφυπουργός.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβατε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντιμετωπίσατε με πολύ μεγάλη ευαισθησία το ζήτημα της υιοθεσίας, το βάλατε προσωπικό σας στοίχημα και τελικά το καταφέρατε. Γιατί δείξατε τόση ευαισθησία σε αυτό το θέμα;

Η αναμόρφωση του συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών ήταν μία από τις πρώτες αγωνίες μου, όταν ανέλαβα την κοινωνική πολιτική. Καταφέραμε μέσα σε συνθήκες κορονοϊού και καραντίνας να λύσουμε έναν «γρίφο» για δυνατούς λύτες, νωρίτερα μάλιστα από όσο είχαμε προβλέψει. Δεν ήταν δυνατόν να μην ασχοληθώ τάχιστα με αυτό. Συνέβαινε το εξής παράδοξο. Υπήρχε ένας πρόσφατος νόμος, πάνω σε σωστές βάσεις, με τρομερές όμως δυσκολίες υλοποίησης που ώθησαν την προηγούμενη κυβέρνηση στην αδράνεια και, άρα, ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις από αυτές που ήδη υπήρχαν. Από τον Ιούλιο του 2020 έχουμε πλέον για πρώτη φορά ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών-Αναδοχών, που λειτουργεί μέσα από το anynet.gr με διαφάνεια και ταχύτητα.

Θα συνεχίσετε σε αυτό το πλαίσιο;

Βεβαίως, η δουλειά όμως δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Το 2021 θα είναι μια χρονιά εστιασμένη στον θεσμό της αναδοχής. Η αναδοχή λειτουργεί ως θεσμός φροντίδας, έως ότου οι συνθήκες καταστήσουν δυνατή την επιστροφή του παιδιού στη φυσική του οικογένεια ή σε υιοθεσία. Κυρίως, λόγω νομικών εκκρεμοτήτων, η πλειονότητα των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές προορίζονται για αναδοχή και όχι για υιοθεσία. Για τον λόγο αυτόν, σε συνεργασία με τη UNICEF, ξεκινάμε ενημερωτική εκστρατεία διετούς διάρκειας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να εξοικειώσουμε τους συμπολίτες μας με αυτή την πράξη ύψιστης ανιδιοτέλειας.

Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Με στόχο την απο-ιδρυματοποίηση των παιδιών, προχωράμε μέσα στον Απρίλιο στην καθολική χορήγηση βοηθήματος αναδοχής, που θα λαμβάνουν όλοι οι ανάδοχοι γονείς από το κράτος. Τα ποσά που έχουν προβλεφθεί θα κυμαίνονται από 300έως 1.000 ευρώ τον μήνα ανά παιδί. Τους τελευταίους μήνες, επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων, προετοιμάζονται ώστε να ενημερώνουν και να βοηθούν με τη σειρά τους, είτε δια ζώσης είτε μέσα από την τηλεφωνική μας γραμμή 1107, τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

Ανήκετε στη νέα γενιά στελεχών της ΝΔ. Πώς είναι η καθημερινότητα μιας νέας γυναίκας υφυπουργού; Πώς είναι το 24ωρό σας;

Το 24ωρό μου είναι κυριολεκτικά γεμάτο με τις αγωνίες, τις υποχρεώσεις και τις σκέψεις της κοινωνικής πολιτικής που φιλοδοξώ να υλοποιήσω. Όμως, θα έλεγα ότι είμαι τυχερή γιατί πάντα, όπως και σήμερα, αυτό που αγαπούσα κατάφερνα και το ασκούσα και επαγγελματικά. Νομίζω όσοι με ξέρουν θα επιβεβαιώσουν ότι καθημερινά είμαι με το κόκκινο σημειωματαριάκι μου στο χέρι. Με ένα άγχος να καταγράψω, να μην ξεχάσω και να μη μου ξεφύγει κάτι. Σημειώνω συνεχώς τις προτεραιότητες της επομένης και τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν.

Από όσο γνωρίζω, τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεστε στο υπουργείο.

Είναι γεγονός. Καθημερινά είμαι στο γραφείο από το πρωί έως αργά το βράδυ. Ξεκλέβω στιγμές για να μιλήσω με τους γονείς και τους φίλους μου στο τηλέφωνο και, όταν γυρίζω σπίτι, είμαι τόσο κουρασμένη που το μόνο που χρειάζομαι είναι δυστυχώς delivery, ένα βιβλίο ή μία ταινία στο ERTflix, που πλέον έχει συγκεντρώσει τις καλύτερες! Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα δεν χρειάζεται να πάω στο υπουργείο, αλλά οι υποχρεώσεις συνεχίζονται. Προγραμματισμοί, τηλεδιασκέψεις, ενημερώσεις από την ομάδα μου και δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα, που δεν σταματούν ποτέ. Κάπου εκεί ανάμεσα και η βιντεοκλήση στους αγαπημένους μου, που μου λείπουν και τους λείπω πολύ! Μια βιντεοκλήση που συχνά διακόπτεται, αλλά πάντα συνεχίζεται.

Μέσα σε όλα αυτά, προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι;

Εκτός από το διάβασμα, που ήταν και είναι πάντα η προσωπική μου απόδραση, μου αρέσει πολύ να περπατάω. Αν και συνηθίζουμε να γκρινιάζουμε για την έλλειψη πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, προσωπικά χαίρομαι το τρέξιμο στο Πεδίον του Άρεως και στον Εθνικό Κήπο. Βάζω την αγαπημένη μου μουσική και ξεκινώ να τρέχω! Όταν η σκέψη μου γυρίζει στη δουλειά, αυθυποβάλλομαι κι αλλάζω σκέψεις! Μου αρέσει πολύ και η γιόγκα. Λόγω των συνθηκών, γιόγκα κάνω πλέον μόνο… online με ένα στρώμα και ένα κινητό!

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το κίνημα #ΜeΤoo, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση περί παρενοχλήσεων στον εργασιακό χώρο. Ως γυναίκα αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης, πώς αντιμετωπίζετε τέτοια θέματα;

Από τη μια είμαι σοκαρισμένη που άτομα που έως πρόσφατα απολάμβαναν την επιτυχία και την αγάπη του κόσμου σήμερα κατηγορούνται για αποτρόπαιες πράξεις και από την άλλη είμαι αισιόδοξη που επιτέλους τα θύματα απέκτησαν φωνή, και φόβο νιώθουν πλέον μόνο οι θύτες. Το σπάσιμο της σιωπής και της ανοχής είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ετών. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και καμία δύναμη –οικονομική ή κοινωνική– δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι με ίσα δικαιώματα και ίσοι στην αξιοπρέπειά τους.

Ως υφυπουργός τι δράσεις έχετε αναπτύξει για αυτό το ζήτημα;

Στο υπουργείο μας, μέσω των εποπτευόμενων οργανισμών μας, αναπτύσσουμε δραστηριότητες που εστιάζουν στις γυναίκες και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάθε είδους κακομεταχείριση. Οι γυναίκες μπορούν να καλέσουν τη Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» και την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη γραμμή SOS 15900 σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο, και να μιλήσουν με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για να λάβουν άμεσα ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι κακοποιημένες γυναίκες, που χρειάζεται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, μπορούν να βρουν καταφύγιο και φροντίδα στους ξενώνες φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και στα 42 συμβουλευτικά κέντρα και τους 20 ξενώνες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Αν και είστε πολύ νέα, έχετε ήδη μια σημαντική καριέρα και ως ακαδημαϊκός και ως υφυπουργός. Μπήκατε ποτέ στο δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια»;

Για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Μεγάλωσα με δύο γονείς εξαιρετικά αφοσιωμένους στην οικογένειά μας αλλά και στη δουλειά τους. Δεν τους έβλεπα πολλές ώρες τις καθημερινές, αλλά η παρουσία, η αγάπη και η έγνοια τους ήταν πάντα έκδηλες. Θέλω να κάνω οικογένεια, αλλά δεν έχω κανένα άγχος. Δεν βιάζομαι να γίνω μητέρα κι ευτυχώς ούτε και οι γονείς μου αγωνιούν να αποκτήσουν σύντομα εγγόνια. Από την άλλη, από τη θέση της υφυπουργού Εργασίας, όχι μόνο θεωρώ δεδομένο ότι αυτοί οι δύο ρόλοι μπορούν να συνδυαστούν αλλά οφείλω και φροντίζω γι’ αυτό. Μέσα από δράσεις του υπουργείου Εργασίας ενδυναμώνουμε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και φροντίζουμε για την ενίσχυση και την ασφάλεια όλων των παιδιών στη χώρα μας. Ήδη, φέτος αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος βρεφονηπιακών σταθμών κατά 20%, ανεβάζοντας κατά 33% τα εισοδηματικά κριτήρια και εντάσσοντας για πρώτη φορά και μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο. Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση και η διατήρηση της απασχόλησης των γυναικών σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς ρόλους τους, της μητέρας και της εργαζομένης.

Θα αποδεχόσασταν τον χαρακτηρισμό «τεχνοκράτισσα» για τον εαυτό σας;

Θα πρέπει αρχικά να ορίσουμε τι σημαίνει η λέξη «τεχνοκράτης». Γιατί συχνά χρησιμοποιείται με μια… καχύποπτη χροιά! Καταλαβαίνω και βέβαια αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν στις σπουδές και την εμπειρία, αλλά, αντίθετα με την ερμηνεία της λέξης, που σχετίζεται με κάποιον αποστασιοποιημένο από την καθημερινότητα του ανθρώπου, προσπαθώ να αποδεικνύω συνεχώς ότι ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί το κίνητρο αλλά και τον στόχο για κάθε μου απόφαση. Κάθε μέρα ακούω, συζητάω και κατανοώ τα προβλήματα και τις αγωνίες των συμπολιτών μας – και αυτό είναι που καθοδηγεί την κοινωνική μας πολιτική. Όλα αυτά όμως χρειάζεται να γίνουν από κοντά! Μόνο από το γραφείο κοινωνική πολιτική δεν γίνεται σωστά, όσο καλός τεχνοκρατικά ή ακαδημαϊκά και να είναι κανείς. Για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, και ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να ακούμε τους πολίτες, να μιλάμε μαζί τους και να συγκεντρώνουμε όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μια ακριβή εικόνα. Χρειάζεται να μιλάμε συνεχώς με τον κόσμο, να ακούμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τις οικογένειές τους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που τους φροντίζουν, τους κοινωνικούς λειτουργούς που τους ακούν και βοηθούν. Προσπαθώ λοιπόν όσο μπορώ να βρίσκομαι κυριολεκτικά δίπλα στους πιο ευάλωτους, να παρακολουθώ και να ανταποκρίνομαι σε όσα συμβαίνουν από κοντά.

Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με την πολιτική και πώς αντιμετωπίσατε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναλάβετε το χαρτοφυλάκιο ενός κρίσιμου υπουργείου;

Το 2017, μετά από 12 χρόνια σπουδών και ακαδημαϊκής καριέρας στο εξωτερικό, αποφάσισα να επιστρέψω στην πατρίδα και στην οικογένειά μου. Είναι αλήθεια ότι πάντα ανακατευόμουν με τα κοινά και ήμουν ενεργός πολίτης – πολιτικά αλλά όχι κομματικά. Από την αρχή του 2017 στάθηκα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως σύμβουλος σε θέματα μεταρρυθμίσεων. Όταν το 2019 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, η χαρά μου ήταν διπλή, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ και, πλέον, πρωθυπουργός της χώρας μας μου ζήτησε να αναλάβω την κοινωνική πολιτική ως υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μεγάλη η χαρά και ακόμα μεγαλύτερη η αγωνία! Για εμένα αλλά βέβαια και για την οικογένειά μου.

Αλήθεια, πώς αντέδρασε η οικογένειά σας όταν της ανακοινώσατε ότι θα εμπλακείτε με την πολιτική και θα συστρατευτείτε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη; Τι συμβουλή σάς έδωσαν;

Ήξεραν ότι αναλάμβανα ένα εξαιρετικά δύσκολο πόστο, κάτω από αντίξοες συνθήκες –που εν τέλει έγιναν ακόμα δυσκολότερες– και πως κάθε μου κίνηση είναι, και ορθώς, υπό δημόσιο έλεγχο! Από τη στιγμή που παίρνεις απόφαση να εκτεθείς στη δημόσια σφαίρα, πρέπει να αποδεχθείς αυτόματα ότι θα βρεθείς αποδέκτης κάθε είδους κριτικής: καλοπροαίρετης, κακοπροαίρετης, εποικοδομητικής αλλά και τελείως μηδενιστικής. Πρέπει να είσαι έτοιμος για αυτό, αλλιώς παρασύρεσαι σε ένα ανώφελο κυνήγι δικαίωσης, που τελικά αδικεί εσένα αλλά και τη δουλειά σου. Γι’ αυτό τον λόγο κρατώ πάντα τη συμβουλή του πατέρα μου: «Να είσαι πάντα σεμνή αλλά και να μη φοβάσαι τίποτα, παρά μόνο μήπως πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου!».

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa