Πολιτική Συνεντεύξεις

Δώρα Αυγέρη στο «Π»: Θα κάνουμε κυβέρνηση με τον λαό

«Μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενισχυμένη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αξιόπιστη ιχνηλάτηση κρουσμάτων και άριστη οργάνωση των στατιστικών δεδομένων. Αυτός είναι ο δρόμος της Αριστεράς», δηλώνει ευθέως η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας. Ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τον Παύλο Πολάκη, ισχυριζόμενη ότι «ποτέ δεν υπήρξε αντιεμβολιαστής», άρα, «επ’ ουδενί δεν είναι διφορούμενη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο θέμα των εμβολιασμών», ενώ προσθέτει ότι «το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ένα νεοσυντηρητικό φαινόμενο».

Σε θέματα γενικότερης πολιτικής, η κα Αυγέρη κρίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ «η ΝΔ τα ξαναφέρνει μεθοδευμένα και μεθοδικά», καθώς και ότι «το σύστημα Μητσοτάκη βρήκε έτοιμο το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ κι απλώς από εκεί μέσα συντηρεί και αναπαράγει το δίκτυο των συμφερόντων πέριξ της οικογένειας».

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι «είμαστε και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του θα αναλάβουν ξανά να βγάλουν τη χώρα και την κοινωνία από τον γκρεμό που τη στέλνει άλλη μια κυβέρνηση ΝΔ», ερωτώμενη δε με ποιους συμμάχους, απαντά «με τον λαό».

Ο συνάδελφός σας, Παύλος Πολάκης, τελικά εμβολιάστηκε. Άρα εκλείπουν και οι όποιες αμφισβητήσεις για «διφορούμενη» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μέγα θέμα των εμβολιασμών και της υποχρεωτικότητας. Ως αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας, τι προσθέτετε για το επίμαχο και επίκαιρο αυτό θέμα;

Επ’ ουδενί δεν είναι διφορούμενη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο θέμα των εμβολιασμών. Η θέση μας υπέρ του εμβολιαστικού προγράμματος είναι καταγεγραμμένη και ξεκάθαρη, όπως και η θέση μας κατά της γενικευμένης υποχρεωτικότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με εξαίρεση συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υπέρ των εμβολίων; Δεν ξέρει ο ΠΟΥ και ξέρει ο «πουθενάς» της μητσοτακικής κερκίδας που αναμασά την αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα; Ας διατηρήσουμε ένα επίπεδο στοιχειώδους λογικής. Αν τώρα «διφορούμενο» θεωρούν κάποιοι να υπερασπίζεται η Αριστερά το δικαίωμα στην εργασία, τότε μάλλον τα έχουν μπερδέψει. Η Αριστερά υπερασπίζεται πάντα τον κόσμο της εργασίας, ιδίως απέναντι σε έναν Μητσοτάκη που, με πρόσχημα το εμβόλιο, βρίσκει ευκαιρία να θεσμοθετήσει απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών και να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα στο ΕΣΥ.

Ο σύντροφος Παύλος Πολάκης ποτέ δεν υπήρξε αντιεμβολιαστής. Αυτή είναι μια χυδαία προπαγάνδα της ΝΔ, που τα συνηθίζει αυτά. Ο Παύλος Πολάκης είναι μάχιμος επιστήμονας και ασκεί κριτική στην κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ούτε επικοινωνιολόγος είναι, ούτε «Γκόρτσος».

Άρα, να τελειώνει κάποια στιγμή το παραμύθι με έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα δεν εμβολιάζεται ή «τελικά εμβολιάστηκε». Ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει ευθέως πότε θα κάνει το εμβόλιο, εξηγώντας και το γιατί τότε. Αντίθετα, ανάμεσα στους επικριτές του συγκαταλέγονται εκείνοι που είτε έκλεψαν τη σειρά εμβολιασμού υγειονομικών στην αρχή του προγράμματος, είτε έστησαν τον εικονικό εμβολιασμό τους, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τα ακροδεξιά πελατειακά τους δίκτυα.

Έτσι, όπως πηγαίνουν οι ρυθμοί των εμβολιασμών και οι μεταλλάξεις της πανδημίας, θα αντέξει το ΕΣΥ; Τι πρέπει να γίνει;

Το δύσκολο που έχει μπροστά του το ΕΣΥ, πλέον, δεν είναι μόνον η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και η πανδημία των ιδιωτικοποιήσεων, έργο που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο νέος υπουργός Υγείας. Το ΕΣΥ άντεξε επειδή άντεξαν οι άνθρωποί του. Και δεν εννοώ τους διορισμένους εντολοδόχους του Μαξίμου. Το ΕΣΥ άντεξε γιατί το στήριξαν αυτοί που επί χρόνια δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής. Αυτοί που διαρκώς αμύνονται απέναντι σε κρατικοδίαιτους ιδιώτες-αρπακτικά. Αυτοί που διαρκώς χαλάνε τα σχέδια όσων στήνουν δίκτυα Novartis εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Αυτοί είναι το ΕΣΥ.

Τα αυτονόητα που προτάσσει ένα προοδευτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό πολιτικό πρόγραμμα πρέπει να γίνουν. Στήριξη του κοινωνικού κράτους, καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε κρατικές δομές υγείας, ουσιαστική και διάφανη ενημέρωση, ενεργοποίηση αντανακλαστικών αλληλεγγύης, καλλιέργεια εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα μέσα απ’ το προσωπικό παράδειγμα. Τίποτα απ’ αυτά δεν πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε οι κυβερνητικοί και παρακυβερνητικοί του κύκλοι.

Καμώνονται τάχα πως δεν είδαν, δεν ήξεραν. Αλλά ξέρουν πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ένα νεοσυντηρητικό φαινόμενο που δεν γεννήθηκε στην πανδημία. Μέσα στη ΝΔ ξέρουν τους αντιεμβολιαστές με το μικρό τους όνομα. Και ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ μικρή μειοψηφία μέσα στην κοινωνία, έρχεται η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τι κάνει;

Μία διέξοδος υπάρχει, αλλά ο μητσοτακισμός δεν περνάει ούτε απ’ έξω. Μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενισχυμένη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αξιόπιστη ιχνηλάτηση κρουσμάτων και άριστη οργάνωση των στατιστικών δεδομένων. Αυτός είναι ο δρόμος της Αριστεράς.

Ο πρόεδρός σας, ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο OPEN TV, εξέφρασε την άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Είστε έτοιμοι, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να κυβερνήσετε;

Είμαστε και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του θα αναλάβουν ξανά να βγάλουν τη χώρα και την κοινωνία από τον γκρεμό που τη στέλνει άλλη μια κυβέρνηση ΝΔ. Ακούω πολλούς πολίτες να λένε ότι θα κληθεί ξανά ο Τσίπρας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αλλά, ας έχει ο κόσμος υπόψη πως οι ριζοσπαστικές αλλαγές θέλουν και μαζική συμμετοχή. Δεν αλλάζει η κοινωνία με ανάθεση. Αλλάζει με θέση-αντίθεση-σύνθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους άλλους συμμάχους;

Με τον λαό!

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER