Οικονομία

«Δώρο» Τσίπρα τα… εξώδικα της ΔΕΗ

Μετεκλογικό σοκ περιμένει σχεδόν 900.000 οφειλέτες της ΔΕΗ, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα έχει δρομολογήσει την αποστολή εξωδίκων ώστε να εισπραχθούν οφειλές ύψους 1,05 δισ. ευρώ για να μη χρεοκοπήσει η επιχείρηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμ. Παναγιωτάκης με… αφοπλιστικό τρόπο δήλωσε προ ημερών ότι «θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος». Οι συστημικές τράπεζες, βλέποντας τις «τρύπες» στον ισολογισμό της ΔΕΗ, πίεσαν την κυβέρνηση ώστε να πάρει αποφάσεις σε προεκλογικό timing, ενώ για τη διοίκηση της ΔΕΗ, αν δεν πετύχει αυτή η μέθοδος, τότε δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι και τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα.

Οι τραγικές έως και εγκληματικές αποφάσεις που ελήφθησαν από το 2015 έχουν φέρει σε τεράστιο αδιέξοδο την επιχείρηση, η οποία την περασμένη εβδομάδα συνήψε πενταετές δάνειο ύψους 160 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα με επιτόκιο 2,60%, ώστε να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, όλα βρίσκονται στον αέρα και η επόμενη κυβέρνηση μόλις ορκιστεί πρέπει να λάβει αποφάσεις σε… μηδενικούς χρόνους. Επιπλέον, μέσα στα επόμενα 24ωρα πρέπει να πληρωθούν κάτι εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους, προμηθευτές κ.λπ.!

Η διαδικασία αποστολής των εξωδίκων αφορά σε πελάτες οι οποίοι οφείλουν 1,05 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» η διαδικασία είσπραξης οφειλών 400-500 εκατ. έως το τέλος του καλοκαιριού. Η επιχείρηση έχει απαιτήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ από οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, εκ των οποίων το 1,05 δισ. ευρώ αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ, καθώς και σε εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται. Επίσης, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, καθώς η ΔΕΗ τούς έχει διακόψει την παροχή και δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή, οπότε αναγκαστικά τιμολογούνται με υψηλότερα τιμολόγια (είναι περίπου 200.000).

Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, περίπου 70.000 καταναλωτές χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ και οι συνολικές απαιτήσεις από αυτούς ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για την είσπραξη των χρεών με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη 40 εργολαβικών εργαζομένων που θα ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα), και οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν να διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τις οφειλές!

Μέτρα απελπισίας

Βασικοί στόχοι της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΗ είναι η εκκαθάριση του πελατολογίου και η βελτίωση του τιμήματος από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ως προς τον πρώτο στόχο, αν η ΔΕΗ αποδείξει στην Εφορία ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει στο 29%. Ως προς τον δεύτερο στόχο, βασικό ζητούμενο της διαδικασίας είναι η είσπραξη έως και 500 εκατ. μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ αποδίδει τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών πελατών αλλά και σε «εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης», χωρίς να κάνει λόγο για τις εγκληματικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το 2015 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης εκφράζει και το παράπονό του, λέγοντας ότι «τον διακόπτη τον έχει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μας αντιμετωπίζει χειρότερα σε σχέση με άλλους προμηθευτές!». Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ στέλνει στον ΔΕΔΔΗΕ περί τις 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως, από τις οποίες υλοποιείται το 20%-25%, κάτι που δεν αφήνει καθόλου ικανοποιημένη τη διοίκηση της επιχείρησης.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa