Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Δώστε ελπίδα στον λαό για ένα καλύτερο αύριο

Φώτης Σιούμπουρας

Η κυβέρνηση, με τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα, τη μη περικοπή (κατά πάσα πιθανότητα) των συντάξεων, την επιστροφή (με δικαστικές αποφάσεις) αναδρομικών και…εποχικούς διορισμούς, δημιουργεί προϋποθέσεις για να ελπίζει κανείς για το… σήμερα (μόνο). Όμως σοβαρό, αναπτυξιακό, «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα και όραμα με ανθρώπους ικανούς να το υπηρετήσουν χρειάζεται ο τόπος.Μια ελπίδα για το μέλλον θέλει ο κόσμος…

Τρία είναι, στην πράξη, τα μεγάλα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα. Τα οικονομικά, το Μακεδονικό και τα ενδοκυβερνητικά. Μακράν, πρώτο ζήτημα στην αξιολόγησή τους είναι τα οικονομικά ζητήματα και οι δυσκολίες της καθημερινότητας που προκύπτουν απ’ αυτά. Συντάξεις, ανεργία, μισθοί, φορολογία, εισφορές, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου. Ο απλός κοσμάκης τρώει το 90% του χρόνου του και της ενέργειας του ασχολούμενος μ’ αυτά τα ζητήματα. Κάθε αρνητική μεταβολή στα οικονομικά του τον διαλύει, κάθε θετική τού δίνει μια κάποια ελπίδα, καθώς ακροβατεί καθημερινά σαν να περπατά σε τεντωμένο σκοινί πάνω από γκρεμό.

Το Μακεδονικό θα παίξει σοβαρό ρόλο πάνω στην εκλογική συμπεριφορά του κόσμου, δεν είναι όμως μεγάλο το ποσοστό των πολιτών που θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα μόνο λόγω του ζητήματος αυτού. Υπάρχει και ικανός αριθμός που εύκολα θα θυσιάσει την αρνητική του γνώμη επί του Μακεδονικού, αν θεωρήσει ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση στα οικονομικά του.

Όσο για τα εσωκομματικά, πότε με τις διαφοροποιήσεις Καμμένου πότε με τις κατηγορίες Φίλη και τις απειλές Κοτζιά, δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερα σοβαρό λόγο για τις τελικές επιλογές των ψηφοφόρων. Αν πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας θα πάθει τη μεγάλη εκλογική ζημιά επειδή ο Καμένος κάνει τα δικά του, ο Φίλης τα βάζει με την ΕΡΤ και ο Κοτζιάς απειλή με το «Πράττω», πλανάται πλάνην οικτράν. Δεκάρα δεν δίνει ο κόσμος. Θα τους ξαναψήφιζε αν ήταν σίγουρος ότι μ’ αυτούς θα δει λεφτά στην τσέπη του. Θα δει ανάπτυξη. Θα δει να βρίσκουν δουλειά τα παιδιά του. Θα δει με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον.

Αλλά επειδή όλα αυτά δεν φαίνονται ορατά στον ορίζοντα, η κυβέρνηση ως… αντιστάθμισμα «το ’ριξε» στη συνταγματική αναθεώρηση, στη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας, κατά τρόπο που να ικανοποιεί κυρίως το αριστερό ακροατήριο, και στη δίωξη πολιτικών της αντιπάλων. Φυσικά δεν ξεχνά το «πακέτο Θεσσαλονίκης»,την παροχή του χριστουγεννιάτικου επιδόματος σε μερίδα οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, το προεκλογικό πακέτο ελαφρύνσεων, που σύντομα θα έλθει στη Βουλή, τους διορισμούς, και δεν σταματά την προσπάθεια για μη περικοπή των συντάξεων.

Η υπόθεση με τη δημόσια υγεία θα είναι, όπως φαίνεται πλέον καθαρά, το πρώτο επεισόδιο που θα παιχτεί στην πολιτική σκηνή, με την υπόθεση «Νovartis» να αποτελεί το επόμενο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια, αυτήν τη φορά με τα δάνεια των κομμάτων μέσα σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. Στην παραπάνω «τριλογία», είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στηρίξει το αφήγημά της, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική οδό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που θεωρούν ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα κομμάτι στον ευρύτερο επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Έναν σχεδιασμό που έχει ως βασικό άξονα την ενίσχυση του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς και τον διαχωρισμό ανάμεσα στους «κακούς» που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα κατά το παρελθόν και στους «καλούς» που το κάνουν σήμερα.

To θετικό πάντως είναι πως στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, η αντιπολίτευση, και δη η αξιωματική, δεν μπήκε σ’ αυτό το «παιχνίδι» της κυβέρνησης. Το «παιχνίδι» της πόλωσης, της «τοξικότητας» και των παροχών. Όμως ο κόσμος ενδιαφέρεται ν’ ακούει για τα οικονομικά του, όχι μόνο αρνητική κριτική γι’ αυτά. Όσα και να πει ο Κυριάκος ή η Φώφη, οι πολίτες έχουν πει και περισσότερα και χειρότερα. Η αντιπολίτευση αρκείται πρωτίστως στον έντονο αντιπολιτευτικό λόγο και στην κριτική και δεν του το έχει προσφέρει ακόμα χειροπιαστά. Εντάξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει επιμέρους προτάσεις για οικονομία, Υγεία, Παιδεία, δημόσια ασφάλεια. Και εντάξει (και) κατά τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις εκλογές.

Όμως μια ελπίδα για το μέλλον θέλει ο κόσμος. Η κυβέρνηση, με τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα, τη μη περικοπή (κατά πάσα πιθανότητα) των συντάξεων, την επιστροφή (με δικαστικές αποφάσεις) αναδρομικών και…εποχικούς διορισμούς δημιουργεί προϋποθέσεις για να ελπίζει κανείς για το… σήμερα (μόνο).

Όχι να δημιουργεί όνειρα για το αύριο. Σοβαρό, αναπτυξιακό, «μεταμνημονιακό» πρόγραμμα και όραμα με ανθρώπους ικανούς να το υπηρετήσουν χρειάζεται ο τόπος. Όχι συνθήματα του τύπου «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ράκος, έρχεται ο Κυριάκος». Προτάσεις που θα δίνουν ελπίδα όχι για το σήμερα αλλά για το αύριο. Για όταν μας τελειώσει (αν τελειώσει) το…ράκος του ΣΥΡΙΖΑ.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa