Χρειάστηκαν λίγες ώρες για την παταγώδη αποτυχία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τη φονική πυρκαγιά που οδήγησε στην απώλεια δεκάδων ανθρώπων.

Ας το καταστήσουμε σαφές: Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι δεν συγκρατήθηκε η πύρινη λαίλαπα. Συχνά μια λαίλαπα δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι, λόγω ολιγωριών, ανικανότητας και ασχετοσύνης των υπευθύνων αυτήν τη στιγμή θρηνούμε δεκάδες θύματα και μια κοινωνία ολόκληρη αισθάνεται σοκαρισμένη, ανασφαλής, προβληματισμένη για ένα ανίκανο κράτος που της κοστίζει κοντά 80 δισ. ευρώ τον χρόνο, οργισμένη για μια κυβέρνηση ανίκανη, μαθημένη να χειρίζεται τα πάντα χωρίς σχέδιο και ουσία, αλλά με επικοινωνία, ντρίπλες και ατάκες, η οποία σε αυτήν την περίπτωση έδειξε και απίστευτο κυνισμό, υποκρισία, θράσος, ικανότητα να κάνει και να πει τα πάντα για να σωθεί. Είναι μια κυβέρνηση που, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές, έχει ήδη πεθάνει, βυθισμένη στην ανυποληψία, τη δειλία, τον θεατρινισμό, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τους πολίτες.

Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη καταρρεύσει πολιτικά, διαχειριστικά και ηθικά. Φαντάζει σαν μια παρέα από δήθεν -δήθεν Αριστερούς, δήθεν κυβερνώντες τη χώρα, δήθεν ευαίσθητους, δήθεν οικολόγους, δήθεν υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας. Μια κυβέρνηση που δεν βρίσκει λάθη στη διαχείριση αυτής της τραγωδίας(!),της οποίας το ένα στέλεχος καλύπτει το άλλο, που δεν έχει βρει την ανθρωπιά να πει μια συγγνώμη ακόμα, που έκρυβε ακόμα και τον αριθμό των αγνοουμένων μία βδομάδα και ακόμα δεν μας επιτρέπει να μάθουμε ποιος πήρε την κρίσιμη απόφαση να μη γίνει εκκένωση, παρά την αντίθετη εισήγηση της Πυροσβεστικής, που αδυνατεί να πει την αλήθεια, συνεχίζει να κοροϊδεύει, κουνάει το δάκτυλο στα ίδια τα θύματα με τον πιο άθλιο και θρασύ τρόπο!

Επί μία βδομάδα προσπαθεί να πει κάτι, αλλά από το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο:Από τις ασύμμετρες απειλές, πήγε στα σχέδια αποσταθεροποίησης και από εκεί στους εμπρησμούς, ακόμα και ίσως από πράκτορες, και από εκεί στην κλιματική αλλαγή και στα αυθαίρετα. Μάλιστα! Μιλάει για τα αυθαίρετα τώρα, ύστερα από τριάμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας και ενώ η ίδια έχει νομοθετήσει για να νομιμοποιηθούν κι άλλα, ενώ η ίδια (τι ειρωνεία της τύχης, αλήθεια!) ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή «Κόκκινο Λιμανάκι».

Αυτήν την κυβέρνηση θα την κυνηγούν πάντα οι εικόνες των περίπου 100 ανθρώπων που καίγονταν παρατημένοι και αβοήθητοι. Θα την κυνηγάνε,όμως, και τουλάχιστον τρεις στιγμές της-μνημείο ψευδολογίας, θεατρινισμού και εμπαιγμού μιας ολόκληρης χώρας.

Η πρώτη είναι η σύσκεψη, εκείνη τη Δευτέρα του θανάτου, όταν ένας φοβισμένος, μικρός και λίγος πρωθυπουργός, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και όλες οι Αρχές παρίσταναν πως συζητούν τι θα κάνουν για την πυρκαγιά, ενώ αυτή είχε σβήσει, ενώ όλοι γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί και είχαν παραγγελθεί μέχρι και οι πρώτοι σάκοι για τα θύματα. Είναι να κλαις πραγματικά και να οργίζεσαι χωρίς όρια γι’ αυτό το θέατρο. Λες και δεν θα ξημέρωνε και δεν θα μαθαίναμε την αλήθεια!

Η δεύτερη είναι η περίφημη συνέντευξη Τύπου Τόσκα -Τζανακόπουλου- αρχηγού της Πυροσβεστικής (αλήθεια, γατί έλειπε ο κ. Σκουρλέτης, που ως υπουργός Εσωτερικών είναι και ο πολιτικός υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας;),όπου και οι τρεις μας είπαν ότι δεν έγιναν βασικά λάθη, αφήνοντας όλους μας αποσβολωμένους με την απανθρωπιά τους.

Η τρίτη είναι η ψευτοσυνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο «μέγας αρχηγός» πήρε ηρωικά την πολιτική ευθύνη. Και πάλι καμία συγγνώμη, καμία συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση. Σε αυτές θα ήταν παράλειψη να ξεχάσουμε την επίσκεψη του Π. Καμμένου στα καμένα, που κατέληξε να κατηγορήσει πληγέντες ως μη γνωρίζοντες την πραγματικότητα(!) και περίπου ως παπαγαλάκια του γνωστού δημοσιογράφου!

Αυτά είναι τα πεπραγμένα της Αριστερής κυβέρνησής μας. Όσοι είχαν αμφιβολίες πείστηκαν: Είναι μια κυβέρνηση βυθισμένη στην ανικανότητα, στο ψέμα και στην ανυποληψία. Αξίζει στη χώρα μια καλύτερη κυβέρνηση, ένα καλύτερο κράτος…

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...