Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Είναι τουλάχιστον περίεργο

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα κάνουν τελικά οι ΑΝΕΛ. Καταλαβαίνω πάντως, με βάση την απλή λογική και τη στοιχειώδη πολιτική ορθότητα, ότι αν επίσημα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, τότε δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης καταλαβαίνω πως είναι δικαίωμα του Αλ. Τσίπρα να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία και ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί καθετί άλλο είναι εκτροπή.

Αν, δε, οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν πριν από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες, τότε η ψήφιση της Συμφωνίας με τα Σκόπια μετατρέπεται αυτόματα σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση κι ας μην παιδεύονται στο Ποτάμι να δώσουν άλλες ερμηνείες.

Τα πράγματα στην πολιτική είναι τελικά απλά, όταν πίσω από πολιτικές συμπεριφορές δεν υποκρύπτονται σκοπιμότητες, συμφέροντα, παρεμβάσεις, συναλλαγές. Ας το κάνουμε ακόμα πιο σαφές, γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν οι εκλογές θα γίνουν σε δύο ή τέσσερις μήνες και το αν αυτή η κυβέρνηση θα επιβιώσει μερικές βδομάδες παραπάνω. Σιγά τα ωά. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται σε συντριπτική ήττα στις εκλογές, που θα είναι ταυτόχρονα και ήττα ήθους, πολιτικής, ιδεολογίας, πρακτικών που ακολούθησε.

Το θέμα είναι τι είναι αυτό που οδηγεί κεντροαριστερά στελέχη να θέλουν να εμφανιστούν ως ουρές μιας κυβέρνησης που έχει διακριθεί μόνο στην υπονόμευση θεσμών, στην προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης, σε πλήγματα κατά της Δημοκρατίας, στη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων, στο βάλτωμα της οικονομίας, στα ψέματα.

Αλήθεια, τα θεωρούν αυτά σημάδια ωρίμανσης και κεντροαριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ; Αλήθεια, πιστεύουν ότι με Παπαγγελόπουλο, Θάνου, Πολάκη, Παπαχριστόπουλο και Παπακώστα θα οικοδομηθεί προοδευτικός πόλος; Περίεργες ψευδαισθήσεις…

Ζούμε σε μια χώρα που ο Κουφοντίνας, συνοδευόμενος από εκπαιδευόμενούς του, κάνει βόλτες στην Αθήνα και ο Μανόλο του Παππά, αφού έκανε δουλειές από τη Βενεζουέλα μέχρι με σειρά επιχειρηματιών, εσχάτως έχει εξαφανιστεί. Στη χώρα που το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, αντί να οδηγήσει στη διερεύνησή του ξεκινώντας από χιλιάδες γιατρούς που συνταγογραφούσαν αφειδώς, χρησιμοποιήθηκε για να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, για να φτάσουμε τώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες να κατηγορούν τους εθνικούς εισαγγελείς για πιέσεις ώστε να ενοχοποιήσουν πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς. Που το άγαρμπο σερβίρισμα σκανδάλων σκάει στα χέρια σκευωρών και δεν μαθαίνουμε τίποτα για τους λογαριασμούς που θα άνοιγαν. Γιατί άραγε; Στη χώρα που ευτελίζεται στη Μόρια, με την απάνθρωπη αντιμετώπιση ανθρώπων από δήθεν ευαίσθητους. Στη χώρα που εγκαινιάζεται μια κυλιόμενη σκάλα με ζωγραφισμένους γύρω μουσαμάδες και με μια τροπολογία επιστρέφουν τα αντισταθμιστικά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στη χώρα που οικονομικά επιστρέφει ταχύτατα προς το 2010 και κινδυνεύει με νέο κραχ.

Συγγνώμη, αλλά είναι τουλάχιστον περίεργο κάποιοι να αναζητούν προοδευτικούς πόλους με τους πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας και της παρακμής.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa