Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Εθισμένοι στο ψέμα και τον λαϊκισμό

Το τελευταίο κρούσμα ψευδολογίας του Π. Σκουρλέτη με την πλήρη κάλυψη του Α.Τσίπρα ήταν το πιο χαρακτηριστικό. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία για τη μείωση των πλεονασμάτων και ο Α. Τσίπρας έσπευσε να το υποστηρίξει, ενώ ο Ε. Τσακαλώτος αποσαφήνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία! Άλλωστε, αν υπήρχε, θα είχαν πανηγυρίσει και δεν θα έτρεχαν να κατηγορήσουν τη νέα κυβέρνηση ότι δεν έχει διεκδικήσει τη μείωσή τους. Αλήθεια τι να διεκδικήσει, αφού ήδη υπάρχει, κατά τον Π. Σκουρλέτη, συμφωνία;Αν υπήρχε, θα το γνώριζαν στις Βρυξέλλες, στην ΕΚΤ, αλλά όσο και αν ψάχνουν δεν βρίσκουν τέτοια συμφωνία. Μάλλον οι γνωρίζοντες το θέμα θα γελάνε, δυστυχώς, για τη χώρα.

Δεν θέλω να δίνω ψυχαναλυτικές ερμηνείες, κάτι που πιθανά να χρειάζεται κιόλας, γι’ αυτό πολιτικά εκτιμώ δύο απλά πράγματα: Πρώτον, ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά ζαλισμένη από τις τρεις σκληρές, μεγάλης έκτασης ήττες μέσα σε δύο μήνες. Δεύτερον, ότι δεν διδάχτηκαν τίποτα απ’ αυτές και συνεχίζουν με μια τακτική που θυμίζει μάλλον την περίοδο 2010-2015, που σαν αντιπολίτευση το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε τα πιο χονδροκομμένα, κυνικά ψέματα που ειπώθηκαν σε αυτήν τη χώρα.

Δεν διδάχτηκαν επομένως τίποτα. Το καταλαβαίνει κάποιος διαβάζοντας δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών τους, ενώ έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα της «Αυγής». Σε αυτά φαίνεται να πιστεύουν ότι ο λαός μπορεί και να έχει μετανιώσει που τους μαύρισε! Την απάντηση την έδωσαν δύο δημοσκοπήσεις (της OPINION POLL και της MARC) που δείχνουν ενίσχυση της ΝΔ, αποσυσπείρωση και άρα μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).Ότι ο Κ.Μητσοτάκης κάνει ό,τι θα έκανε και ο Α. Τσίπρας π.χ. για τα capital controls, τις 120 δόσεις ή την πρώτη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Αν όμως είναι έτσι, γιατί δεν πήγαινε τις βουλευτικές εκλογές Οκτώβριο ο Α. Τσίπρας ώστε σε αυτό το διάστημα να τα υλοποιήσει ο ίδιος; Είναι προφανές ότι δεν μπορούσε ή δεν ήθελε. Για παράδειγμα, ο Ε. Τσακαλώτος τον Απρίλιο αρνιόταν κάθετα στις 120 δόσεις να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις. Άλλα στελέχη, πάλι, ανακαλύπτουν στα άρθρα τους ότι έχει επιστρέψει ένα σκληρό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κράτος. Αν οι ίδιοι εξηγήσουν πού τα βλέπουν όλα αυτά, ίσως και να αντιταχθούμε μαζικά στους δρόμους. Μέχρι τότε, τα αντιλαμβανόμαστε ως δείγματα αντιπολιτευτικής αμηχανίας και τρικυμίας στο κρανίο. Όπως όταν η «Αυγή» γράφει για χτύπημα της μεσαίας τάξης από την κυβερνητική πολιτική, όταν και οι πέτρες τους έχουν καταγγείλει ότι την ισοπέδωσαν, την έλιωσανμε την υπερφορολόγηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουν ότι τα όσα είπαν και έκαναν και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση τους οδήγησαν σε σκληρές ήττες. Να εξάγουν συμπεράσματα και να επαναδιατυπώσουν Πρόγραμμα, να επαναχαράξουν τη στρατηγική και την τακτική τους. Να διατυπώσουν ένα νέο αφήγημα. Διαφορετικά κινδυνεύουν με συρρίκνωση. Κινδυνεύουν να τάσσονται κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και το 50% των ψηφοφόρων τους να κοιτάει αλλού. Κινδυνεύουν να τάσσονται κατά των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στα υπό κατάληψη κτίρια και το 70% των ψηφοφόρων τους να χειροκροτούν αυτή την πολιτική. Άλλωστε είναι εκτεθειμένοι από την προεκλογική περίοδο. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για την Ακροδεξιά που έρχεται στην εξουσία με διάθεση να ρουφήξει αίμα εργαζομένων, να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και όταν μπορεί να μαστιγώνει και κανέναν. Τώρα που κανείς δεν βλέπει τίποτα από αυτή την εκστρατεία φόβου και διχασμού, τι λένε; Είναι εκτεθειμένοι από όσα λένε κάθε μέρα, μια και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται.

Δεν έχει αλλάξει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη φαίνεται η αδυναμία μετάλλαξής του, πολιτικής- ιδεολογικής- προγραμματικής επανατοποθέτησής του. Η επιμονή στην τακτική προσπάθειας να δημιουργηθεί ένταση, η επιμονή στην ψευδολογία και τον λαϊκισμό οδηγεί σε συρρίκνωση. Είναι απλό… Και εδώ που τα λέμε, τι να σου κάνει ένας Ραγκούσης, μια Ρεπούση και ένας Μπίστης; Είναι θέμα προσώπων μόνο άραγε η επανίδρυση ενός χώρου; Εδώ υπάρχουν εθισμοί που δεν απαλλάσσεσαι εύκολα.

 

Του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa