Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2018

Μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-2,65% για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και πτώση της κερδοφορίας. Στο σύνολο του έτους όμως, κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία, ανακοινώνοντας σε επίπεδο ομίλου κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά φόρων ύψους 50 εκατ. ευρώ για το 2018, έναντι ζημιών, ύψους 158 εκατ. ευρώ το 2017.

Στόχος της ΕΤΕ είναι η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 11,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021.

Στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης, τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στο ένα εκατ. ευρώ έναντι κερδών 8 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν 25% έναντι του τρίτου τριμήνου, στα 60 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) μειώθηκε στο 40,9% από 42,2% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση, οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 62%, στα 293 εκατ. ευρώ το 2018

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε: «Η νέα στρατηγική διαχείρισης κόκκινων δανείων είναι εμπροσθοβαρής και περισσότερο επιθετική, στοχεύοντας σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 σε επίπεδο Ομίλου, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ το 2019, με αρωγό τον υψηλό δείκτη κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από σωρευμένες προβλέψεις ύψους 59%. Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 15% το 2021 και περίπου στα μισά αυτού του επιπέδου το 2022».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa