Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Εκλογικός νόμος και εκλογή Προέδρου

Δύο στόχους «εθνικής σημασίας» φαίνεται πως επιτυγχάνει το αμέσως χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 22 Ιανουαρίου ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος και στις 13 Φεβρουαρίου ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με κατάληξη τη βεβαία εκλογή προσώπου της δικής του μεν επιλογής, ευρύτερης όμως αποδοχής.

Η διευθέτηση των δύο αυτών θεμάτων θα ανοίξει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, έναν νέο κύκλο κυβερνητικής δράσης και θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να συνεχίσει την πορεία του για την επίτευξη στόχων μείζονος σημασίας, που αφορούν την εθνική και οικονομική σταθερότητα.Με τις πρωτοβουλίες δε που ανέπτυξε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του και τα φιλολαϊκά μέτρα που λαμβάνει, πιστεύει ακράδαντα ότι το εξελισσόμενο σχέδιό του για ανάπτυξη της οικονομίας και ανασυγκρότηση της χώρας θα του επιτρέψει να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη θέση του.Επιπλέον να διατηρήσει και να επαυξήσει τη σχέση εμπιστοσύνης που οικοδόμησε και οικοδομεί με την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών και να διεκδικήσει καιδεύτερη τετραετία, ώστε να ολοκληρώσει το έργο της μεταρρύθμισης της χώρας.

Αυτή είναι η ευρύτερη επιδίωξη και στρατηγική στόχευση του πρωθυπουργού. Και για να επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο, πιστεύει ότι στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι επιβάλλεται να διατηρήσει ένα κλίμα εθνικής ενότητας, αλλά και τη συνοχή του κόμματός του. Να κρατήσει δηλαδή εντός των Νεοδημοκρατικών τειχών το πλήθος των δεξιών ψηφοφόρων και μαζί να επιδιώξει έτι περαιτέρω τη διεύρυνση των δυνάμεων του κόμματός του προς το διεκδικούμενo από τον κ. Τσίπρα Κέντρο.Ποια είναι τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για την υλοποίηση του πολιτικού αυτού στρατηγήματός του;Είναι η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική του και η λήψη μέτρων, που τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας. Κεντρική θέση όμως στο στρατήγημά του κατέχει τώρα η αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, προκειμένου να διαμορφώσει συνθήκες κυβερνητικής σταθερότητας, και η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάσητις νέες ρυθμίσεις,στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία και βάζει τέρμα σε «κομματικά παιχνίδια».

Η ιδέα του πρωθυπουργού είναι βέβαια να εξαντλήσει κατά το δυνατόν απρόσκοπτα την τρέχουσα τετραετία και το 2023, έχοντας στη διάθεσή του τόσο τα επιδιωκόμενα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του όσο και τον νέο εκλογικό νόμο που θα αναιρεί την απλή αναλογική, να καταφύγει, όπως ο ίδιος προειδοποίησε, σε διπλές εκλογές. Οι πρώτες με την απλή αναλογική, την οποία ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να στηρίζει, αλλά πιθανόν να οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο, και οι δεύτερες με την«ενισχυμένη»που θα ψηφίσει η κυβέρνηση και οι οποίες θα αποδίδουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βέβαια, το στρατήγημα των διπλών εκλογών μπορεί να είναι απλό στη σύλληψή του, αλλά προϋποθέτει την ευθύγραμμη εξέλιξη των πραγμάτων.Αυτή ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του. Γιατί, απλούστατα, τα πολιτικά στρατηγήματα και σενάρια ενίοτε δεν εξελίσσονται ευθύγραμμα. Κρύβουν εκπλήξεις και ανατροπές, οι οποίες τις περισσότερες φορές πηγάζουν και από εσωτερικές αδυναμίες, μερικές από τις οποίες έχουν αναδειχθεί ήδη στους πρώτους έξι μήνες της νέας διακυβέρνησης. Έναντι αυτών κυρίως οφείλει να οχυρωθεί ο κ. Μητσοτάκης στον δρόμο του προς τις «διπλές εκλογές», όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa