Περιβάλλον

Εκτός τόπου και χρόνου οι αναζητήσεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου

Η κλιματική κρίση θα χτυπήσει τη χώρα μας πολύ σκληρά, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας, τονίζει ο Nίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace:

Επικαλείστε την έκθεση της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), «να μειώσουμε δηλαδή κατά το ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και να τις μηδενίσουμε έως το 2050 για να αποφύγουμε τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις», με αποτέλεσμα όπως επισημαίνει η διεθνής Greeenpeace, «να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω από το 25% των ήδη γνωστών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέχρι τότε, και συνεπώς είναι άστοχη η αναζήτηση νέων». Θεωρείτε ότι οι υπέρμαχοι της συνέχισης των εξορύξεων υδρογονανθράκων είναι αφελείς ή κυνικοί δολοφόνοι του ανθρώπινου είδους και καταστροφείς του πλανήτη;

Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε δυο εντελώς διακριτά στοιχεία: τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανθρώπινες προθέσεις. Τα επιστημονικά δεδομένα (IPCC) είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, αλλά καθ’ όλα αναμενόμενα. Το νεότερο είναι ότι το μέγεθος και το κόστος των συνεπειών είναι μεγαλύτερο κάθε προηγούμενης πρόβλεψης, ότι ο χρόνος για να αντιδράσουμε (ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες για τις πιο ακραίες καταστροφές) είναι τώρα! Θα είναι πρακτικά αδύνατον να προλάβουμε να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων, όπως απαιτεί η έκθεση, αν καθυστερήσουμε άλλα δυο-τρία χρόνια. Αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε Ενέργεια και στο πώς αντιμετωπίζουμε τα δάση και τις θάλασσες… Είναι προφανές ότι, υπό αυτά τα νέα δεδομένα, οι αναζητήσεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου για εκμετάλλευση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

του Φίλη Καϊτατζή

Διαβάστε περισσότερα στο toxrima.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa