Πολιτική Συνεντεύξεις

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο «Π»: Είμαστε από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς

Την εκτίμηση ότι οι καλές επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα βοηθήσουν, ώστε να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό τουριστών, κάνει, μιλώντας στο «Π», η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ. Προσθέτει, ακόμα, ότι η χώρα μας θα ευνοηθεί σημαντικά από τα ευρωπαϊκά εργαλεία ρευστότητας που έχουν διαμορφωθεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να μιλάμε για επιχορηγήσεις και ούτε καν για χαμηλότοκα δάνεια.

Σας προβληματίζουν οι εικόνες χαλαρότητας που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, με γεμάτες πλατείες και παραλίες; 

Η υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και στην πειθαρχία που επέδειξε η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Όμως προβληματίζομαι από τις εικόνες κάποιων συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε αισθάνονται ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό και αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών για τήρηση αποστάσεων είτε νομίζουν ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης και διοργανώνουν συγκεντρώσεις σε πλατείες.

Τώρα που περνάμε στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, όμως από εκεί και πέρα η αποφυγή μεγάλου συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε παραλία, πλατεία ή ουρά δημόσιας υπηρεσίας να υπάρχει αστυνομική παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι λίγοι με την ανεύθυνη στάση τους να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των πολλών, γιατί ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Θεωρείτε ότι τα οικονομικά εργαλεία που τίθενται στη διάθεση της χώρας είναι αρκετά; Μήπως η Ευρώπη κάνει λίγα και αργά;

Οι αργοί ρυθμοί κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που δεν σχετίζεται με την κρίση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της ενίσχυσης, το πρώτο πακέτο για τη χώρα μας ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ και προκύπτει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, την ενίσχυση από τον ESM σε ύψος 2% του ΑΕΠ και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω σημαντική στήριξη αναμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο όμως ακόμη δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ούτε το ύψος, αλλά ούτε οι ακριβείς όροι χρηματοδότησης.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QE, ενώ πρόσθετη ρευστότητα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να φέρει στις ελληνικές τράπεζες η πρόσφατη άρση του waiver από την ΕΚΤ.

Τα ανωτέρω οικονομικά εργαλεία δεν είναι ευκαταφρόνητα, όμως η ανάγκη επιπλέον ρευστότητας είναι μεγάλη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε κράτος-μέλος, καθώς η Κομισιόν προβλέπει για την ευρωπαϊκή οικονομία τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το περίφημο Recovery Fund, που προσδοκούμε για να γίνει «restart» στις ευρωπαϊκές οικονομίες, θα είναι, εν τέλει, όσο ισχυρό πρέπει; Ή θα επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις;

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περιόδου 2021-2027, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το χτύπημα της πανδημίας.

Αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τον βαθμό αποτελεσματικότητας του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί βρισκόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για το μέγεθος των πόρων του Ταμείου, τον χρόνο λειτουργίας του και κυρίως τους όρους χρηματοδότησης των κρατών-μελών.

Η θέση της Ελλάδας είναι να δοθεί έμφαση στις επιχορηγήσεις και όχι στον έστω και χαμηλότοκο δανεισμό, με το σκεπτικό ότι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω διόγκωση του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου.

Πώς βλέπετε τις προοπτικές του τουρισμού μετά την πανδημία; Θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι; Και αυτό, γιατί η Κομισιόν δίνει γενικές κατευθύνσεις…

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύσει άνω του 20% του ελληνικού ΑΕΠ, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε μπροστά στην Ευρώπη, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις με στόχο τη σύντομη επανεκκίνηση του τουρισμού.

Η ελληνική πρόταση δίνει έμφαση στο να προστατεύεται η δημόσια υγεία χωρίς να αποθαρρύνεται ο τουρισμός, να μην υπάρχει διάκριση ανάλογα με το μεταφορικό μέσο, προκειμένου να μη μείνουν πίσω τα πιο απομακρυσμένα κράτη-μέλη και να υπάρχει ευελιξία σε κρατήσεις και ακυρώσεις για όσους βρεθούν θετικοί στο τεστ.

Είναι αναμενόμενο ο ελληνικός τουρισμός να υποστεί πλήγμα, ιδίως όταν ο εξωτερικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 90% των τουριστικών μας εσόδων.

Όμως, οι εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που προβάλλεται ευρέως από τα διεθνή ΜΜΕ, καθιστούν την πατρίδα μας έναν από τους πιο ασφαλείς υγειονομικά προορισμούς, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες ότι θα προσελκύσουμε σημαντικό τμήμα όσων ξένων τουριστών αποφασίσουν φέτος να κάνουν διακοπές.

Στο μεταναστευτικό, η χώρα μας έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε στον Έβρο. Βλέπετε προσπάθεια της Τουρκίας να μετατοπίσει την πίεση στα νησιά; Και είναι ρεαλιστικές αλλαγές στην ευρωτουρκική συμφωνία;

Με την κατάρρευση της επιχείρησης εκβιασμού Ελλάδας και Ευρώπης από την Τουρκία με στρατιές κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο, αποδείξαμε εμπράκτως ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια, σε οποιοδήποτε σημείο της πατρίδας μας.

Πολλές φορές η Τουρκία ξεπερνά τα όρια του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, ιδίως όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας εσωτερικών προβλημάτων, όμως, σε οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα να μετατοπιστεί η πίεση στα νησιά μας, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, οι αλλαγές είναι ρεαλιστικές, καθώς τόσο η κα Φον ντερ Λάιεν όσο και ο κ. Σχοινάς έχουν παραδεχθεί ότι χρειάζονται βελτιώσεις.

Η Συμφωνία μπορεί και πρέπει να αλλάξει και βασική μας επιδίωξή είναι να επιτρέπονται επιστροφές όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa