Οικονομία

Ελλάδα: 100 εργαζόμενοι θα συντηρούν 160 ανέργους μέχρι το 2060

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα για το δημογραφικό της Ευρώπης τα πράγματα προμηνύονται δυσοίωνα για το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους τρεις κατοίκους της ΕΕ θα είναι άνω των 65 ετών το 2060, έναντι 19% που ήταν το 2015. Ειδικότερα στην χώρα μας προβλέπεται αναλογία 1,69 (169 μη εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από 100 εργαζόμενους).

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το brain drainn των νέων στο εξωτερικό που πιθανότατα να μην γυρίσουν πότε πίσω. Συνάμα η υπογεννητικότητα που μαστίζει την χώρα μας εδώ και δεκαετίες θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Οι επίμονες αποκλίσεις και ανισότητες στους μισθούς, στην ανεργία και στο επίπεδο ζωής στο εσωτερικό της ΕΕ τροφοδοτούν την ενδο-ευρωπαϊκή μετανάστευση με κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση και από Νότο προς Βορρά. Η έκθεση εισηγείται να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής και συνοχής μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η συγκράτηση του εργατικού δυναμικού στις χώρες καταγωγής του στην ΕΕ κρίνεται αναγκαία, επειδή έτσι θα στηριχθούν καλύτερα τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα και το κράτος πρόνοιας.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa