Οικονομία

Ελληνικά ομόλογα: Τεράστια ζήτηση από μακροπρόθεσμους επενδυτές

Απίστευτο και όμως αληθινό! Οι προσφορές για το ελληνικό 7ετές ομόλογο ξεπέρασαν τα τα 13 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, ενώ το Δημόσιο αντλεί 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο για το συγκεκριμένο ομόλογο έπεσε στο 1,9% πράγμα που το κάνει το χαμηλότερο επιτόκιο το οποίο κατάφερε η Ελλάδα σε ομόλογο με ευρώ.

Οι προσφορές για το επταετές ομόλογο προήλθαν από 335 επενδυτές, με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Στην κορυφή της ζήτησης ήταν η Βρετανία, ενώ το 84% των προσφορών κατανέμεται εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε και αυτή την φορά μια συντηρητική στρατηγική όσον αφορά την τελική διαμόρφωση της απόδοσης. Ενώ θα μπορούσε να την είχε συμπιέσει αρκετά χαμηλότερα από το τελικό 1,90%, αν έκανε δεκτές περισσότερες προσφορές από κερδοσκοπικά funds, προτίμησε μια πιο «αλμυρή» απόδοση, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα κατευθυνθούν οι τίτλοι σε σοβαρά χαρτοφυλάκια με μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, που δεν θα κινηθούν κερδοσκοπικά στη δευτερογενή αγορά, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις τιμής και απόδοσης.

Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με την ποιοτική ανάλυση των προσφορών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε το αποτέλεσμα , το οποίο χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σημερινό δελτίο του ΟΔΔΗΧ, πάντως, τα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των κύριων ευρωπαϊκών έχουν περιορισθεί αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας απέχει πλέον πολύ λιγότερο από 100 μονάδες βάσης (1%) από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα

spread

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa