Πολιτική

Ελληνικά F-16 πάνω από τα Σκόπια

Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν επιδιώκει να εξαφανίσει από την επικαιρότητα το Μακεδονικό, αλλά, αντιθέτως, επιχειρεί με εμφαντικό τρόπο να ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια, υπό τη συνοδεία σχεδόν του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να έχει επίσημες επαφές με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να καταδείξει ότι η Αθήνα έχει περισσότερα να κερδίσει από αυτήν τη σύσφιξη των σχέσεων παρά να χάσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από πολιτικές και στρατιωτικές πηγές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη γειτονική χώρα θα συνομολογηθεί, μεταξύ άλλων, η ανάληψη από τούδε και στο εξής συνεχούς επιτήρησης του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας! «Είμαστε έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στα Βαλκάνια», δηλώνουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι με την κίνηση αυτή αποτρέπονται τα σχέδια της Τουρκίας περί στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδος, που επιχειρείται μέσω της εκμετάλλευσης μουσουλμανικών θυλάκων που βρίσκονται διάσπαρτοι στη χερσόνησο του Αίμου.

Δεν διαθέτει πολεμικά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν διαθέτει δική της πολεμική αεροπορία, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σπεύδει να συνδράμει η Ελλάδα – από τη στιγμή που πλέον είναι και τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και επιτρέπει κάτι τέτοιο η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τη σχετική συμφωνία θα υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης των γειτόνων Ραντμίλα Σεκερίνσκα με τον Έλληνα ομόλογό του, επίτιμο αρχηγό ΓΓΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε το άρθρο 17 της Συνθήκης των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο. Όπως αναφέρει, τα δύο μέρη «θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Άμυνας, μέσω, μεταξύ άλλων, συχνών εκατέρωθεν επισκέψεων και επαφών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεών τους, την κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και οικοδόμησης ικανοτήτων, τη συνεργασία στους τομείς της παραγωγής, ενημέρωσης και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση προσωπικού, την οποία τα μέρη θα μπορούσαν να παράσχουν το ένα στο άλλο».

Εκπαίδευση Στρατού

Από την παραπάνω αναφορά συμπεραίνεται, ότι εκτός από την αεροκάλυψη, η Ελλάδα θα αναλάβει και την εκπαίδευση του Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ θεωρείται ζήτημα χρόνου και η διενέργεια κοινών ασκήσεων. Τα πλάνα που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση όμως είναι ακόμη πιο φιλόδοξα. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αλλά και του Νίκου Αναστασιάδη στη Μεγαλόνησο, γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις προκειμένου να συγκροτηθεί μια νέα τριμερής συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στα πρότυπα της αντίστοιχης που έχει συγκροτηθεί με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, δημιουργώντας μια ασπίδα ασφαλείας έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται τμήματα της εθνικής μας ακεραιότητας.

Τα ζητήματα Ενέργειας

Η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που θα κλειστεί στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα θα αφορά τα ζητήματα Ενέργειας. Η δημιουργία του μεγαλεπίβολου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που θα διατρέχει την ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την Κύπρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και μέσω Μακεδονίας θα περνάει στα Σκόπια και την κεντρική Ευρώπη, αναμένεται να έχει ποικιλόμορφα οφέλη για κάθε εμπλεκόμενη χώρα, αφού το συνολικό κόστος της επένδυσης θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και δημιουργείται με παρότρυνση των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών. Και βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, δεν εννοούμε μόνο τους… σωλήνες. Η σύνδεση συμπαρασύρει και μια σειρά από επενδύσεις για τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης του φυσικού αερίου, για τη μεταφορά του με πλοία, για την αεριοποίησή του και πολλά άλλα απαραίτητα έργα.

Θα υπογραφούν επίσης συμφωνίες για την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών φόρουμ, για τη συνεργασία ανάμεσα στα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, για ανταλλαγές φοιτητών, για τη συνεργασία συνοριακής γραμμής που θα συνδέει το Μοναστήρι με τη Φλώρινα, για την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την πρωτεύουσα των γειτόνων, για τη συνεργασία της εκατέρωθεν συνοριακής αστυνομίας και τελωνειακής διοίκησης με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της παράνομης μετανάστευσης και του εμπορίου ναρκωτικών, αλλά και για την έναρξη διμερούς διαλόγου για μια σειρά από ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ποιοι θα συνοδεύουν τον Τσίπρα

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να πλαισιώνουν, εκτός από τον προαναφερθέντα υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Το «παρών» θα δώσουν επίσης και Έλληνες επιχειρηματίες που αναμένεται να κλείσουν προσοδοφόρες συμφωνίες.

Ενδεχομένως και πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ να ανταποδώσει την επίσκεψη, ερχόμενος στην Αθήνα. Το εάν όλο αυτό το αλισβερίσι αποδώσει και εκλογικά για το κυβερνών κόμμα ή όχι, μένει να αποδειχθεί σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα.

του Γιώργου Σαρρή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa