Εκλογές 2019 Περιφέρειες - Δήμοι

Ενημέρωση για τον ΧΥΤΑ Φυλής ζητάει ο Γ. Πατούλης – «Τι σχεδιασμός υπάρχει;»

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ Γ.Γρίβα, με κοινοποίηση και προς στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, με την οποία ζητά ενημέρωση σχετικά με τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ενεργού κυττάρου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα στην επιστολή ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ζητά σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

• Ποια είναι την υπολειπόμενη χωρητικότητα (σε κυβικά μέτρα) και την διάρκεια ζωής, του ενεργού κυττάρου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής

• Αν έχει η Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ο ΕΔΣΝΑ, προγραμματίσει μελλοντικές επεκτάσεις στο χώρο της Φυλής;

• Ποιο είναι το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μπορέσει η Διοίκηση της Περιφέρειας το 2020, όταν το νέο κύτταρο δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

• Αν γνωρίζετε να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει πως με δεδομένο ότι κατασκευή νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου χώρου διάθεσης, ολοκληρώθηκε το 2018 και πλησιάζει ο χρόνος (αρχές Μαρτίου του 2020), που σύμφωνα με τις προβλέψεις των μελετών του έργου, λήγει «ο χρόνος ζωής» του, δημιουργούνται έντονες ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορεί η Αττική από την επόμενη χρονιά, να διαχειρίζεται το ζήτημα των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο.

Ακόμα υπογραμμίζει πως παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της κ. Δούρου ότι δεν υφίσταται πρόβλημα όσον αφορά την ικανότητα του ΧΥΤΑ Φυλής να δέχεται τα απορρίμματα της Αττικής, κάνοντας λόγο για «κινδυνολογίες», δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει όχι η κατασκευή, αλλά ακόμη και η ωρίμανση των μελετών για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, προκειμένου να υλοποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ που πρόσφατα ψηφίσθηκε.

Επιπρόσθετα σημειώνεται στην επιστολή πως δεν έχει αναληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των στερεών αστικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα άνω του 90% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής (περίπου 1,9 εκ. τόνοι) να κατευθύνονται για ταφή στη Φυλή.

Με βάση όλα τα παραπάνω και υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ να δώσει άμεσα, τεκμηριωμένες απαντήσεις στα θέματα που του θέτει.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER