Οικονομία

Εξηγήσεις Αποστόλου για την τροπολογία με τις λαϊκές αγορές

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε πως η συνεργατική δραστηριότητα μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το πλαίσιο λειτουργίας του συνεταιριστικού χώρου αποτελεί προτεραιότητα.

Ο υπουργός βρέθηκε στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη σαν μια πρώτη «συμβολική», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επίσκεψη σε μαζικό χώρο για το νέο έτος και συνομίλησε με  τη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τους εκπροσώπους των εμπόρων και τους εργαζόμενους.

Η επίσκεψη του κ. Αποστόλου συνέπεσε με την κατάθεση της τροπολογίας για την ίδρυση των λαϊκών αγορών των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.

«Η ψήφιση, παράλληλα, του συγκεκριμένου νόμου, θα μας δώσει και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μαζί με τους αλιείς στην υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουμε ετοιμάσει και έχει μεγάλη ανάγκη ο αλιευτικός χώρος, όπως είναι η ίδρυση του Ταμείου αλληλοβοήθειας, για το οποίο η ΕΕ συνεισφέρει μέχρι το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα καλύπτει μελλοντικές ζημιές σε εισόδημα και εξοπλισμό από δυσμενή καιρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα».

Ο υπουργός εξήγησε τη βαρύτητα της αγροτικής οικονομίας με αριθμούς:

«Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσουν κατά τέτοιο τρόπο οι αγρότες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, όχι μόνο της εγχώριας αγοράς, αλλά και της διεθνούς αγοράς. Όσον αφορά ιδιαίτερα τις εξαγωγές- μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο- πρέπει να σας πω ότι τα κηπευτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη συμβολή ώστε να φτάσουμε, την περασμένη χρονιά, σε ένα αποτέλεσμα εξαγωγών περισσότερο από 1,6 δισ. ευρώ. Πριν από τρία χρόνια είχαμε 2 δισ. ευρώ έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και σήμερα έχουμε πέσει κάτω από τα 400 εκατ. και βεβαίως η καινούρια χρονιά δείχνει ότι θα είναι ορόσημο, γιατί πλέον στοχεύουμε στο να μην υπάρχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων».

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, Μιχάλης Μυτιλινάκης, ανέφερε πως ο πρωταρχικός στόχος του οργανισμού είναι η αναβάθμιση των υποδομών και η εξέλιξη καθώς κατά αυτόν τον τρόπο θα προστεθεί αξία στα προϊόντα, θα διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα και θα προστεθεί εξωστρέφεια και καινοτομία σε ένα δημόσιο εργαλείο που θα να καταστεί ένα χρήσιμο όργανο για την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Στεφανία Γεωργακάκου Κουτσονίκου, μίλησε για τις θετικές προοπτικές του έργου και ανέφερε πως θα ξεκινήσουν άμεσα δύο έργα, η διαδικασία για τα ψυγεία στην κεντρική αγορά, και η ένταξη στις ιχθυόσκαλες, του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου να καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια το σύνολο των διακινούμενων ποσοτήτων και η διασφάλιση των εσόδων του οργανισμού.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, γίνονται τα βήματα για την εκπόνηση του 5ετούς master plan του οργανισμού και την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής με στόχο την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών δράσεων που προγραμματίζονται.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa