Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται κατά 20% οι δικαιούχοι φέτος

Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά και τουλάχιστον 20% περισσότεροι δικαιούχοι (100.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να λάβουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2020 το ανασχεδιασμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Ποιοι οι λόγοι της αύξησης των δικαιούχων

Όποιος υποβάλει αίτηση μέχρι 20 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα που θα έχει ανοίξει νωρίτερα στο aade.gr με κωδικούς taxisnet):

  • θα λάβει 1 ευρώ από το κράτος για κάθε 2 ευρώ αγοράς πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράσει. Πέρυσι έπαιρνε 16 λεπτά ανά λίτρο ή περίπου 15% επιδότηση (με μέση τιμή διάθεσης πάνω από 1 ευρώ τότε) ενώ τώρα φτάνει και στο 50%!
  • θα λάβει άμεσα ή και προκαταβολικά τα λεφτά «στο χέρι». Όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν εξοφληθεί πλήρως πριν την 1η Ιανουαρίου 2020, ακόμη και αν … δεν έχουν καν αγοράσει πετρέλαιο όταν υπέβαλαν την αίτηση! Πέρυσι για να λάβουν το επίδομα έπρεπε πρώτα να το έχουν αγοράσει και μετά να περιμένουν τον Ιανουάριο ή και τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς για να πληρωθούν το επίδομα.
  • θα λάβει ίδιο επίδομα με τους περίοικους στην περιοχή του (ή τις αντίστοιχες οικογένειες), είτε ζει και ζεσταίνει μια γκαρσονιέρα, είτε 100 ή 200 τετραγωνικά μέτρα ακίνητο. Πέρυσι για να λάβει κάποιος το maximum της επιδότησης έπρεπε να έχει ακίνητο τουλάχιστον 80 τετραγωνικά (ή 100 τετραγωνικά οι έγγαμοι).

Όπως αναφέρει το protothema.gr, tο νέο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης γίνεται πιο προσιτό σε περισσότερα και σε πιο φτωχά νοικοκυριά, γιατί δεν θα χρειάζεται πια να έχουν μαζέψει χιλιάδες ευρώ (!) για να αγοράσουν πετρέλαιο, προκειμένου να τους χορηγηθεί μετά από μήνες επίδομα 40 ευρώ (ή έως 400 ευρώ το πολύ σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Φέτος θα ξέρουν πως, αν κάποιος δικαιούται να λάβει ελάχιστο επίδομα (πχ 40 ευρώ για άγαμους στα πεδινά της Κρήτης –Δ΄Ζώνη) αρκεί να δηλώσει για αγορά πετρελαίου 80 ευρώ και όχι … 280 ευρώ (για 250 λίτρα με μέση τιμή τέτοια μέρα πέρυσι στην Κρήτη 1,14 ευρώ).

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa