Οικονομία

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ – Το υπέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, υπέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με την οποία η Ελλάδα ζητεί πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ.

Μέσα από τη διαδικασία αποπληρωμής των δανείων αυτών υπολογίζεται πως θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 75 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Σημαντικό είναι, όμως, και το μήνυμα προς τις αγορές από την κίνηση αυτή, καθώς εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη βήμα στη σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας.

Το ζήτημα, που πρακτικά βρίσκεται στο τραπέζι από το φθινόπωρο του 2014 (τότε αφορούσε σε σημαντικά περισσότερα ακριβά δάνεια) είχε «παγώσει» προεκλογικά και ετέθη, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι την προηγούμενη Παρασκευή, τυγχάνοντας θετικής υποδοχής από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής θα απαιτήσει κάποιους μήνες, δύο με τρεις, καθώς απαιτούνται εγκρίσεις.

Να τονίσουμε ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ επιβαρύνονταν με πολύ υψηλό επιτόκιο άνω του 4,5%, όταν πλέον σήμερα το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με ενδεικτικό το επιτόκιο 1,5% στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa