Κόσμος

Επανάσταση πέρα από τη φυσική: Το CERN εγκαινιάζει το νέο επιταχυντή σωματιδίων του (φωτογραφίες, βίντεο)

Την Τρίτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN εγκαινίασε το νέο γραμμικό επιταχυντή σωματιδίων του, γνωστό ως «Linac 4» που θα ενισχύσει τη δύναμη του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), προκειμένου να υπάρχει καταγραφή μεγαλύτερων ποσοτήτων  δεδομένων στην έρευνα για νέες ανακαλύψεις σε διάφορους τομείς πέραν της φυσικής.

Η «Η Linac 4» είναι ένα σύγχρονο σύστημα μπεκ και το πρώτο βασικό στοιχείο του φιλόδοξου προγράμματος αναβάθμισης, η οποία θα παρέχει περισσότερο φως [αριθμός συγκρούσεων πρωτονίων σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα] στο LHC και θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα πειραμάτων», δήλωσε σε συνέντευξη τύπουη Φαμπιόλα Τζιανότι, Γενική Διευθύντρια του CERN.

γραμμικός επιταχυντής 2

Για την κατασκευή του επιταχυντή, μήκους, περίπου 90 μέτρων που είναι τοποθετημένος σε βάθος 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια και το κόστος του ανήλθε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι μέρος μιας αλυσίδας πέντε επιταχυντών που χρησιμοποιεί το CERN και εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας σε σχέση με τον προηγούμενο, την Linac 2 με 39 έτη λειτουργίας.

γραμμικός επιταχυντής 3

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη Phys.org , αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αυξηθεί η συνολική φωτεινότητα του LHC πέντε φορές μέχρι το 2025, και έτσι θα μπορεί να καταγράφει δέκα φορές περισσότερα δεδομένα απ’ αυτά που καταγράφει σήμερα. Έτσι, η Linac 4 θα επιτρέψει πιο ακριβείς μετρήσεις των σωματιδίων και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη επιταχυντών, με μελλοντικές εφαρμογές στην ιατρική και τη βιομηχανία.

Αναμένεται ότι η χρήση των πρωτονίων ή των ελαφρών ιόντων θα μπορούσε να βοηθήσει στον τομέα της ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας των καρκινικών όγκων. Από την άλλη πλευρά, έχει αρχίσει να να χρησιμοποιείται για τη χρονολόγηση και τη μελέτη της χημικής σύστασης των έργων τέχνης, στις διαδικασίες αποκατάστασης και για τον εντοπισμό πλαστών τραπεζογραμματίων. Επί του παρόντος, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, διαθέτει ένα μικρό γραμμικό επιταχυντή.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa