Κόσμος

Επαναφέρει τη θανατική ποινή με «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Ερντογάν

Μετά το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές και εφόσον επικρατήσει το “Ναι” ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μετά τις 16 Απριλίου, εάν το θέλει ο Θεός, θα έλθει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Εάν το κοινοβούλιο το εγκρίνει, θα το επικυρώσω».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στο κοινοβούλιο, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, με θέμα αυτή τη φορά την θανατική ποινή.

«Για να επαναφέρει κανείς τη θανατική ποινή, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση όμως που το κοινοβούλιο δεν την εγκρίνει, θα απευθυνθούμε στον λαό, όπως κάναμε και με το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Ας αποφασίσει ο λαός», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει στις 19 Μαρτίου ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε αυτόματα τη λήξη κάθε διαπραγμάτευσης για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία είχε καταργήσει τη θανατική ποινή το 2004, επί πρωθυπουργίας Ερντογάν,έτσι ώστε να δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa