Πολιτική

Επείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την πραξικοπηματική, όπως την χαρακτηρίζουν, παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού φέρνουν και πάλι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπογράφουν οι Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως αναφέρουν: «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της Ευρωομάδας GUE/NGL ρωτούν την Επιτροπή για τις ενέργειές της για την ανεπίτρεπτη κατάργηση, στην πράξη, της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αγγίζει τον πυρήνα της Δημοκρατίας καθώς αυτή η ενέργεια ανοίγει το δρόμο να πληγούν και άλλες Ανεξάρτητες Αρχές. Η Ευρωομάδα μας φέρνει την Κομισιόν προ των ευθυνών της σχετικά με την κατά παράβαση Ευρωπαϊκής Οδηγίας αλλά και της σχετικής νομολογίας αναδρομικότητα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία αντικαταστάθηκαν, όχι μόνο η επικεφαλής της Αρχής, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η τήρηση της νομιμότητας στη σύνθεση και λειτουργία της Αρχής δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο: αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας. Η αυθαίρετη παρέμβαση στη σύνθεση μιας ανεξάρτητης Αρχής καταργεί στην πράξη τον ίδιο το χαρακτήρα της ως Ανεξάρτητης Αρχής και την μετατρέπει σε έρμαιο των διαθέσεων εκείνων που αποστολή της είναι να ελέγχει!

H συγκεκριμένη παρέμβαση, μάλιστα, διαπράχθηκε τη στιγμή που η Επιτροπή -εκ του θεσμικού της ρόλου- είχε κληθεί να ρυθμίσει μεταξύ άλλων και την αγορά των ΜΜΕ, πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος.

Για το λόγο αυτό η κατάθεση της Ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής πρωτοβουλίας που θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης-παρέμβασης στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εκπληρώσει το ρόλο της ως θεματοφύλακα του Ευρωπαϊκού δικαίου. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση αλλά και τις ενέργειές της».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa