Πολιτική

Επικαιροποιημένο μνημόνιο: Αυστηρή εποπτεία, «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο

Αναρτήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding), με ημερομηνία 23 Μαΐου. Κόβονται συντάξεις και αφορολόγητο και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία.

Bασικό σημείο, η μείωση του αφορολογήτου εμπροσθοβαρώς από το 2019, οι περικοπές των συντάξεων και η τεχνική βοήθεια η οποία θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ελλάδα.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιλαμβάνει την δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, τη δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για μεταρρυθμίσεις που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα διαρκέσουν πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς και τη διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% το 2017 είναι πολύ υψηλότερο του στόχου αναφέρεται στο SMOU και επισημαίνεται ότι θα διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Για τη μείωση των συντάξεων, καταγράφεται η δέσμευση για εφαρμογή της το 2019, όπως και η μείωση του αφορολόγητου αλλά και η εφαρμογή των αντίμετρων.

Σε ότι έχει να κάνει με το αφορολόγητο δεν γίνεται καμία αναφορά στον χρόνο εφαρμογής του. Επισημαίνεται ότι ως προαπαιτούμενο οι αρχές θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή του αφορολόγητου το 2019 αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης θεωρεί ότι μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή είναι αναγκαία για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ