Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνία, ο μετεκλογικός δίαυλος επαφής πολιτικών με τους πολίτες

Καλή αρχή σε όλους όσοι είχατε την εύνοια των πολιτών και της τύχης να εκλεγείτε σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά αξιώματα. Η επιτυχία σας στις εκλογές σημαίνει ότι ανοίγεται μπροστά σας μια περίοδος ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Στόχος σας θα πρέπει να είναι η αξιοποίησή της με τον καλύτερο τρόπο. Τα μηνύματα των τελευταίων εκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών, είναι σαφή. Οι πολίτες δεν είναι προβλέψιμοι στην ψήφο τους, οι παραδοσιακές μέθοδοι αναμέτρησης εξασθενούν και δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέδειξαν με τη συμπεριφορά τους ότι δεν την αξίζουν.

Στην αφετηρία κάθε νέας θητείας, δημοτικής ή κοινοβουλευτικής, θα πρέπει να επιδιώκεται μια πετυχημένη περίοδος με σκοπό την προσφορά προς τους πολίτες αλλά και την επανεκλογή. Το «κλειδί» της επιτυχίας είναι η σωστή και σε βάθος επικοινωνία με τους πολίτες. Πέραν από την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, στον βέλτιστο δυνατό χρόνο, οι πολίτες στην περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στις εκλογές που έγιναν και σε αυτές που ακολουθούν, βλέπουν με θετικό μάτι την επικοινωνία των πολιτικών μαζί τους.

Οι «έξυπνοι» αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί θα πρέπει να κρατήσουν ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως λειτούργησαν και προεκλογικά. Με μπαράζ νέου κύκλου περιοδειών και επαφών με τους πολίτες, ζητώντας τους να γίνουν καθημερινά φορείς, μεταφέροντας τα μηνύματα στην κοινωνία. Τα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματα πρέπει να αποτελούν είδηση και η διάχυσή τους να γίνεται από τους πολίτες και όχι μόνο από δελτία Τύπου και ΜΜΕ.

Η επικοινωνία με τους πολίτες είναι η «λυδία λίθος» και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα, σε περίπτωση που οι εκλεγέντες έχουν ένα συνολικό όραμα για τη διοίκηση του κρατικού μηχανισμού.

Κάθε αυτοδιοικητικό ή πολιτικό στέλεχος θα πρέπει να φροντίσει την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, χωρίς κομματικές ομιλίες, αλλά με κουβέντα για την καθημερινότητά τους. Να αναπτύξει, παράλληλα, όλες τις πτυχές του προγράμματός του, με προσωπική επαφή και όχι κλεισμένος στο δρύινο γραφείο του.

Η επαφή ενός εκλεγμένου πολιτικού με τους πολίτες, από την επόμενη μέρα των εκλογών, στα μάτια τους δείχνει σαν μια ανατροπή και είναι θετικό πρόσημο για την επανεκλογή του.

«Δεν μας ξέχασε», είναι η γνωστή επωδός των πολιτών. Ο πολιτικός με τον πολίτη πρέπει να έχει σχέση συναισθηματική, πολλές φορές στα όρια της καρμικής εξάρτησης, διαφορετικά αν δεν τον βλέπει συχνά δίπλα του και όχι μόνο στις τηλεοράσεις, σίγουρα την επόμενη φορά θα τον αγνοήσει.

Οι πολιτικοί των «κλειστών θυρών» πληρώνουν ακριβά την επιλογή τους μακριά από τους πολίτες.

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa