Περιβάλλον

Επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη μιας θάλασσας που υπήρξε πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το γεωλογικό εύρημα εντοπίστηκε στη διάρκεια μιας αποστολής στο νησί Ελσμίρ, βορείως του Καναδά.
Συγκεκριμένα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων της Γερμανίας ανακάλυψε μια σειρά από βραχώδεις σχηματισμούς στην Αρκτική του Καναδά που υποδηλώνουν ότι εκεί ενδέχεται να υπήρξε πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια ένας ωκεανός.
Όπως εξηγεί το ινστιτούτο σε μια ανακοίνωσή του, αυτή η προγονική θάλασσα πιθανότατα απλώνονταν μεταξύ της νότιας πλευράς της Βόρειας Αμερικής και του νησιού Σπιτζμπερνγκ στο βορρά, η οποία εκτινόταν μεταξύ του Αρκτικού Ωκεανού, της Θάλασσας του Μπάρεντς και της Θάλασσας της Γροιλανδίας.
Το γεωλογικό εύρημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο νησί Ελσμιρ, στα βόρεια του Καναδά, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Σε αυτή την περιοχή όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη υπάρχει μια γραμμή μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της παλιάς μικρής ηπείρου της Περάϊα, η οποία σήμερα αντιστοιχεί στη βόρεια άκρη του Ελσμίρ.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από 8 χώρες, επισημαίνει ότι στην διάρκεια της ιστορίας της Γής οι Περάϊα και Σπιτζμπερνγκ μετακινήθηκαν προς το νότο και κατά τη σύγκρουσή τους με την Βόρεια Αμερική, η παλιά θάλασσα εξαφανίστηκε. Η μόνη απόδειξη της ύπαρξής της, είναι η γραμμή που παρέμεινε στο Ελσμίρ.

Εκεί λοιπόν επικεντρώθηκε η μελέτη και από κει συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δύο τόνοι βράχων. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωλογικές αναλύσεις για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της προαναφερθείσας θάλασσας, καθώς όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa