Πολιτισμός

Επιστρέφουν στο Περού «ιστορία» 400 εκατομμυρίων ετών! (ΦΩΤΟ)

Μεταξύ των κομματιών που επιστράφηκαν στο Περού ένα αγγείο τελετουργίας των Ίνκας, ένας χάλκινος πολεμιστής, καθώς και απολιθώματα αμμωνιτών και δόντια προϊστορικού καρχαρία.
Η Χιλή επέστρεψε στο Περού, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, 708 αντικείμενα τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 400 εκατομμυρίων ετών και είχαν κατασχεθεί από τελωνειακούς επιθεωρητές στη διάρκεια διαφόρων ελέγχων στην περιοχή Αρίκα και Παρινακότα.
Η χιλιανή τελωνειακή υπηρεσία πληροφόρησε, με μια ανάρτηση ότι πρόκειται για την μαζικότερη επιστροφή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας Πολιτιστικών Ανταλλαγών, που υπεγράφη από τις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, το 1978.

Μεταξύ των αρχαιολογικών κομματιών περιλαμβάνονται απολιθώματα αμμωνιτών, μαλακίων και κεφαλόποδων, δόντια προϊστορικού καρχαρία, έργα προ-κολομβιανής αγγειοπλαστικής με την μορφή αγγείων, σταμνών και άλλων δοχείων διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, καθώς και κοσμημάτων από ασήμι και χρυσών δακτυλιδιών του πολιτισμού των Μότσε, καθώς και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, σκεπάσματα και φιγούρες από τον πολιτισμό των Τσανκάϊ.

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών κομματιών είναι τελετουργικά αντικείμενα των Ίνκας διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, το χάλκινο αγαλματίδιο ενός πολεμιστή των Μότσε, του οποίου η μέση είναι διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους, όπως τυρκουάζ, λάπις λαζούλι κλπ.

Στην τελετή παράδοσης παρών ήταν ο διευθυντής των Εθνικών Τελωνείων, Κλαούδιο Σεπούλβεδα Βαλενσουέλα.

Ο περουβιανός πρέσβης στη Χιλή, Χόρχε Βάλδες Καρίγιο, ευχαρίστησε για «την χειρονομία, τη στάση και των πνεύμα συνεργασίας της υπηρεσίας των τελωνείων και της κυβέρνησης της Χιλής». Και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της εξαιρετικής κατάστασης του κράτους και των καλών σχέσεων μεταξύ Χιλής και Περού».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa