Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Επιτέλους να συζητήσουμε και για την Ευρώπη

Δύο μεγάλες κρίσεις, η κρίση χρέους και το μεταναστευτικό, αντιμετώπισε (και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει) η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Δύο ζητήματα κατεξοχήν ευρωπαϊκής διάστασης.

Βρισκόμαστε περίπου έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και ο δημόσιος διάλογος συνεχίζει να διεξάγεται με τους γνωστούς όρους της εγχώριας μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Για δημόσιο χρέος και μεταναστευτικό, αλλά και για άλλα θέμα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ούτε λόγος να γίνεται. Εξαντλήσαμε φαίνεται τη συζήτηση στο περίφημο δημοψήφισμα του ’15, που όμως είχε τη γνωστή απογοητευτική έκβαση, αλλά και στα όσα επακολούθησαν και οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο.

Σήμερα, και ενώ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές «οργανώνουν απ’ άκρου εις άκρον την Ελλάδα»… μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ακούμε και μαθαίνουμε για τον «κίνδυνο της Ακροδεξιάς», την «Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών», τη «γέφυρα» και τους γεφυροποιούς , τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος, που θα πρέπει να έχουν οι εκλογές αυτές, το Brexit, τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι… Κατά τα λοιπά, είναι γενικευμένη η, επιεικώς, αδιαφορία για τις μεγάλες υπαρξιακές περιπέτειες στις οποίες έχουν μπει για τα καλά η Ελλάδα και, φυσικά, η Ευρώπη.

Πότε θα μιλήσουμε όμως για τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης; Το μεταναστευτικό, την ασφάλεια, αν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη ή καλύτερη Ευρώπη; Πότε θα δούμε τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας με ευρωπαϊκά γυαλιά; Θα συζητήσουμε ποτέ για να φτιάξουμε ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο και να το συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους (γιατί αυτό λένε οι συνθήκες της Ένωσής), για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση, ή θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε στα αγγλικά (ή στα γερμανικά και τα γαλλικά) ό,τι μας έρχεται απ’ έξω και μιλάει για ορόσημα και προαπαιτούμενα; Θα συζητήσουμε κάποτε σοβαρά και θα αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε οριστικά το μεταναστευτικό; (Πάντως όχι χορηγώντας απλέχερα άδειες παραμονής, όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο αρμόδιος υπουργός, με μόνη βεβαίωση την υπογραφή του αιτούντος μετανάστη) . Θα δούμε τι θα κάνουμε με τα τόσα πολλά χρήματα που μας στέλνει η Ευρώπη για να αποκτήσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο ένταξης για τους πρόσφυγες και τους νόμιμους μετανάστες; Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά αντί να μιλάμε για «όνειρα που δεν γνωρίζουν σύνορα», εκμεταλλευόμενοι ανεύθυνα τις ελπίδες απελπισμένων ανθρώπων; Θα συζητήσουμε για τη χώρα μας, την πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη και το πώς θα αξιοποιούμε τα μόνα χρήματα που μπορούμε προς το παρόν να υπολογίζουμε ως επενδύσεις, εκείνα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων; Θα συζητήσουμε αυτή την ύστατη στιγμή για το πώς θα θέλαμε να επενδύσουμε τα χρήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου;

Κάλιο αργά παρά ποτέ, ας μιλήσουμε ευρωπαϊκά στην Ελλάδα. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ευρώπη. Μόνο μέσα σε μια Ευρώπη ισχυρή, σταθερή, εύρωστη και δημοκρατική, η χώρα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Ας συζητήσουμε γι’ αυτή την Ευρώπη έστω και στο παρά πέντε.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa