Άρθρα

Επιτυχία των Επιμελητηρίων

H εκτεταμένη γραφειοκρατία στην ίδρυση των επιχειρήσεων αποτελούσε για χρόνια ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που υποβαθμίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Μέχρι και το 2008, συνολικά απαιτούνταν 15 στάδια για τη σύσταση μιας επιχείρησης, ενώ, υπό ιδανικές συνθήκες, η συνολική διαδικασία απαιτούσε 38 ημέρες για την ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, το συνολικό κόστος το οποίο απέρρεε από τα στάδια ίδρυσης των επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στην έκθεση «DoingBusiness 2007», έφτανε το 24,2% του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Τη χρονιά εκείνη, η ελληνική οικονομία είχε καταταγεί 152η όσον αφορά την ευκολία ίδρυσης επιχειρήσεων, ενώ οι περισσότερες ισχυρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονταν στα πρώτα δύο πέμπτα της συνολικής κατάταξης.

Η θεσμοθέτηση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης το 2010 υπήρξε μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές για την άρση αυτών των εμποδίων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης ανέλαβαν τα Επιμελητήρια της χώρας, που λειτούργησαν ως Υπηρεσίες Μιας Στάσης, έχοντας παράλληλα την αρμοδιότητα τήρησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Μέσα από συστηματική προσπάθεια και επιμονή, η Υπηρεσία Μιας Στάσης αναδείχθηκε στα χρόνια της κρίσης σε βασικό μοχλό για την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «DoingBusiness 2020», η οποία στηρίζεται σε στοιχεία του 2019, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέκατη στον κόσμο, όσον αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια επίδοση που αποδίδεται στην άριστη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης των Επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Παγκόσμια Τράπεζα, για τη σύσταση μιας επιχείρησης στην Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών- ΕΒΕΑ απαιτούνται μόλις δύο ημέρες για τη σύσταση επιχείρησης, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάζονται δύο επιπλέον ημέρες, που αφορούν την κατασκευή εταιρικής σφραγίδας και την εγγραφή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα των ελληνικών Επιμελητηρίων, τα οποία σταθερά πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην προσπάθεια εξάλειψης της γραφειοκρατίας, αλλά και στην εντυπωσιακή μείωση του κόστους σύστασης μιας επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 2018 μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Μιας Στάσης του ΕΒΕΑ έχει μειώσει τον χρόνο σύστασης μιας επιχείρησης στις οκτώ ώρες, ενώ, αν χρησιμοποιηθεί από τον ενδιαφερόμενο το νέο on-line σύστημα με τη χρήση προτύπου ΑοΑ, ο χρόνος περιορίζεται ακόμη και σε οκτώ λεπτά.

Τόσο το ΕΒΕΑ, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, όσο και τα άλλα ελληνικά Επιμελητήρια συνεχίζουν να εργάζονται με συνέπεια, για την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων-μελών τους, από την έναρξη μέχρι την υλοποίηση της στρατηγικής τους. Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένη γνώση, προσπαθούν να προσφέρουν λύσεις και εργαλεία, που εξοικονομούν χρόνο και κόστος, αλλά και έγκυρη ενημέρωση και καθοδήγηση, ευκαιρίες κατάρτισης, δικτύωσης, προβολής και ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σήμερα, τα Επιμελητήρια επιβεβαιώνουν καθημερινά με τη δραστηριότητά τους ότι αποτελούν τον πλέον χρήσιμο και αξιόπιστο σύμμαχο της επιχείρησης, σε κάθε βήμα της πορείας της, αλλά και τον πλέον εξειδικευμένο σύμβουλο της Πολιτείας, σε θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa