Slider Παρασκηνιακά

Ετοιμάζει κυβέρνηση με ανθρώπους της γενιάς του

Ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σχεδιάζει να δημιουργήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη των εκλογών, σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει και ο ίδιος λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το στίγμα του έδωσε, άλλωστε, προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του (στον Alpha), όταν υπογράμμισε ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, ενώ και ο αριθμός των υφυπουργών θα είναι μικρότερος, με τις αρμοδιότητές τους πολύ σαφέστερα προσδιορισμένες, ήδη πριν από την τοποθέτησή τους και όχι μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που, στο κατώφλι της εξουσίας, δεσμεύεται για ένα «σφιχτό» σχήμα, το οποίο θα είναι ευέλικτο. Εμφανίζεται, όμως, αποφασισμένος να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, να απλοποιήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης, δανειζόμενος στοιχεία από την οργάνωση της αγγλικής, αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης και δίνοντας, παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα και στα κυβερνητικά στελέχη που θα αναλάβουν κεντρικές θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, όπως οι γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές στα υπουργεία και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να «τρέξουν» με κριτήρια αγοράς τους δημόσιους οργανισμούς και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης, ενώ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ έχει επεξεργαστεί από τώρα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της κυβερνητικής δομής, το οποίο, ως προς τις βασικές του πρόνοιες, είναι έτοιμο και θα είναι εκ των πρώτων–αν όχι το πρώτο– νομοσχεδίων μιας μελλοντικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με βάση τη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα απαρτίζεται κατά βάση από υπουργούς, με ανοιχτή την προοπτική συγχώνευσης υπουργείων, ενώ αναπληρωτές δεν θα υπάρξουν. Άλλωστε, σύμφωνα με τη λογική του προέδρου της ΝΔ, οι αναπληρωτές δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, μια και αναφέρονται στον πρωθυπουργό και όχι στον θεωρητικά προϊστάμενό τους υπουργό, ενώ, με δεδομένη και την ύπαρξη υφυπουργών στο σχήμα, πολλές φορές προκαλείται σύγχυση ως προς το ποιος κάνει τι σε ένα υπουργείο. Κάπως έτσι, στο νέο κυβερνητικό σχήμα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης θα υπάρχουν σε κάθε υπουργείο ένας-δύο υφυπουργοί, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του χαρτοφυλακίου.

Ο στόχος είναι το υπουργικό σχήμα να είναι ευέλικτο, οι αποφάσεις να μη χρονίζουν και να δημιουργηθεί μια λειτουργική κυβερνητική μηχανή. Άλλωστε, με δεδομένο ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι, το πρώτο εξάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, το κυβερνητικό σχήμα να «τρέξει» με ταχείς ρυθμούς, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των αγορών, αλλά και των εταίρων, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

Στο νέο σχήμα, δε, είναι σαφές ότι θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Αρκετά από τα πρόσωπα που θα επιστρατευτούν, είτε σε υπουργικές θέσεις είτε σε θέσεις-κλειδιά στην κρατική μηχανή, έχουν βρεθεί, αλλά είναι σε γνώση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και λίγων στενών συνεργατών του. Θα πρόκειται, όμως, για ανθρώπους που έχουν διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στο αντικείμενό τους και θα μπορούν να εισφέρουν αποτελεσματικά και στο πολιτικό πεδίο, στο αντικείμενο που γνωρίζουν καλύτερα. Ο αριθμός των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, πάντως, είναι ανοιχτός, μια και πάντα, κατά την κατάρτιση ενός κυβερνητικού σχήματος, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλες, εσωτερικές ισορροπίες. Είναι, δε, ανοιχτό και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην είναι κοινοβουλευτικός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι θέλει να κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του. Αυτό σημαίνει πως θέλει ανθρώπους με επαγγελματική εμπειρία, αλλά και προοπτική, συνεπώς σαραντάρηδες, στις παρυφές των 50. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα προέρχονται από τις τάξεις της ΝΔ, αλλά αντίθετα από την κοινωνία των πολιτών, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν θα έχουν φθορά εξουσίας. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη, θα είναι πρόσωπα που δεν θα έχουν παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν απωθητικά για τους πολίτες.

Ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, επαναφορά γενικών γραμματέων

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο θα λειτουργεί ως πυξίδα, αλλά και ως επιταχυντής σε ορισμένες περιπτώσεις, του κυβερνητικού σχήματος. Σε αυτό θα περιληφθούν, σαφώς, νυν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, αλλά θα υπάρξουν και «νέες είσοδοι», προκειμένου να ενισχυθεί το πρωθυπουργικό «team».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί για την επαναφορά των γενικών γραμματέων, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντικαταστήσει με νέους θεματικούς γραμματείς που θα έχουν «φιξαρισμένη» διάρκεια. Η ΝΔ έχει, πολλάκις, καταγγείλει τη διαδικασία επιλογής των νέων γραμματέων ως πλήρως διαβλητή, με φακέλους υποψηφίων να περνούν προηγουμένως και από υπουργικά γραφεία και τα κριτήρια επιλογής να διαφέρουν κατά περίπτωση ή να είναι άκρως «φωτογραφικά», προκειμένου συγκεκριμένοι υποψήφιοι να εμπίπτουν στις προδιαγραφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι θέσεις των γενικών γραμματέων είναι θέσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα οι γενικοί γραμματείς των γερμανικών υπουργείων, οι Staatssekretaere, και θα δημιουργήσει περί τις 40 θέσεις γενικών γραμματέων. Σε αυτές τις θέσεις, αλλά και στις ΔΕΚΟ, θα επιλεγούν στελέχη, κυρίως, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ στις σκέψεις του προέδρου της ΝΔ είναι και η αξιοποίηση αρκετών δημοσίων υπαλλήλων στις νέες θέσεις γενικών διευθυντών που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα, ανώτερη βαθμίδα διοικητικών λειτουργών, επίσης με κριτήρια αγοράς.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό σχήμα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει και τη θεσμοθέτηση χαρτοφυλακίου υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι μη πολιτικό πρόσωπο. Την εν λόγω πρόταση είχε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο πέρυσι ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του επιμένει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το «τρένο» της τέταρτης Ψηφιακής Επανάστασης.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa